Zo verhoog je een werkbank

Om comfortabel te werken aan een werkbank is de juiste hoogte cruciaal. Je kan een werkbank hier specifiek op uitzoeken maar je kan deze ook zelf verhogen. In dit blog laat ik je zien hoe je dit doet met behulp van voetplaten en spindels.

Transcript

Voor het maken van onze video’s hebben we een nieuwe locatie. Hiervoor heb ik een nieuwe werkbank aangeschaft. Er is echter een klein probleem. De werkbank is net iets te laag om er comfortabel aan te werken voor mij. Voor het verhogen ga ik gebruikmaken van voetplaten en spindels.

Gereedschap werkbank

Wat is een goede werkhoogte?

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen wat een goede werkhoogte voor jou is. Houd je arm in een hoek strak langs je lichaam. Leg je andere hand onder je elleboog en dat is grofweg de werkhoogte die je nodig hebt. In mijn geval kom ik met deze werkbank ongeveer 10cm te kort. Hiervoor heb ik spindels uitgezocht met de juiste lengte om de hoogte te overbruggen.

Kiezen werkhoogte werkbank

Monteren van de blindklinkmoeren

Om de spindels onder de poten te kunnen monteren ga ik blindklinkmoeren aanbrengen. Hiervoor zitten al gaten onderin de poten van de werkbank maar deze zijn niet ruim genoeg. Met de boormachine ga ik deze gaten eerst wat ruimer maken zodat de moeren passen.

Gaten ruimen poten

Vervolgens pak ik de speciale tang om de blindklinkmoeren te bevestigen. De moeren breng ik op de voorkant van de tang aan. Vervolgens plaats ik de moer in het gat en knijp ik de tang samen. Daarna verwijder ik de tang en is de moer gemonteerd. Vervolgens doe ik dit ook voor de overige poten.

Blindklinkmoer bevestigen

Monteren van de spindels en poten

Na het monteren van de blindklinkmoeren kan ik de spindels erin gaan draaien. Hiervoor gebruik ik een extra ring tussen de moer en de poot, deze vangt de eerste krachten op. Na het vastdraaien van de spindels check ik met een rolmaat of ze allemaal op dezelfde hoogte staan.

Bevestigen spindel

Wanneer dit het geval is bevestig ik de poten. Deze sla ik er met een kunststof hamer op. Dit om eventuele beschadiging te voorkomen.

Vastslaan poten

Hierna zet ik de tafel weer rechtop. Met een waterpas controleer ik of de boel recht staat.

Waterpas werkbank

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruik ik de volgende producten:

Facom werkbank
Voetplaat
Spindel 100mm
Blindklinkmoer
Blindklinkmoertang

Lees ook:

Zwenkwielen en bokwielen waar moet je op letten?
Hoe vervang je een bestaande TL-lamp door LED?
5 tips voor een professionele werkplaats