Zo monteer je een bankschroef

Een bankschroef is ideaal wanneer je tijdens je werkzaamheden een paar handen tekortkomt. Bij het uitzoeken en monteren van een bankschroef moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Productspecialist Eerjan heeft zelf recent een nieuwe bankschroef uitgezocht. In dit blog laat hij je zien hoe je deze monteert en waar je op moet letten.

Transcript

Vandaag laat ik zien hoe je op een correcte manier een bankschroef monteert op je werkbank. Recent heb ik een nieuwe werkbank aangeschaft maar daar zit nog geen bankschroef op. Vandaar dat ik deze zelf ga monteren. Ik heb gekozen voor een 120mm bankschroef van Heuer. Heuer is eigenlijk de maatstaaf onder de bankschroeven. Dit model beschikt onder andere over een pijpklem en een aambeeld op de achterzijde.

Bankschroef

Aandachtspunten monteren bankschroef

Voor het monteren van de bankschroef zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Zorg er als eerste voor dat je werkbank volledig vlak is. In mijn geval gaat het om een nieuwe werkbank dus dat zit wel goed. Zorg er daarnaast voor dat je de achterste bek voorbij de tafel plaatst. Hiermee kan het stuk materiaal dat tussen de werkbank geklemd ziet niet onderaan de bankschroef tegen de tafel aankomen.

Afstand bankschroef

Monteren van de bankschroef

De bankschroef plaats ik op de plek waar ik hem wil monteren. Ik zorg ervoor dat, zoals eerder genoemd, de achterste bek over de rand van de tafel komt. De gaten waar ik ga boren teken ik vervolgens af. Hierna ga ik de gaten gaan boren.

Aftekenen bankschroef
Gaten boren

Als de gaten goed uitgelijnd zijn breng je vervolgens de bouten en moeren aan. In mijn geval zat het frame van de werkbank in de weg, om daar goed bij te kunnen heb ik een stuk uit het frame geslepen. Vervolgens draai je ik de bouten kruislinks strak aan. Hierna controleer ik nog even of de schroef goed draait. Wanneer je de boel niet recht aandraait merk je dit bij het gebruiken van de bankschroef. In het midden zit een stelbout, deze kan je losdraaien om hem goed af te stellen.

Aandraaien bouten
Afstellen bankschroef

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruik ik de volgende producten:

Facom werkbank 2m
Heuer bankschroef 120mm

Lees ook:

Zwenkwielen en bokwielen waar moet je op letten?
Hoe vervang je een bestaande TL-lamp door LED?
5 tips voor een professionele werkplaats
Zo verhoog je een werkbank