Wat is een linkse tap en hoe gebruik je deze?

Tijdens je werkzaamheden kan het gebeuren dat een schroef of bout vast komt te zitten of beschadigd raakt. Deze vervolgens verwijderen kan behoorlijk lastig zijn. Gelukkig bestaat er een linkse tap om deze klus te klaren. Hoe dit exact werkt lees en zie je hier.

Transcript

Vandaag laat ik zien hoe je een linkse tap gebruikt. Deze wordt ook wel een schroefverwijderset of schroefextractieset genoemd en is ideaal om doorgedraaide of kapotte bouten of schroeven te verwijderen. Ik ga de set gebruiken om een doorgedraaide bout uit een wormwielkast te halen. Op de normale manier krijg ik hem niet meer los, maar met een linkse tap zal het wel lukken.

Eerst boor ik een gat in de bout. Daarna draai ik met de linkse tap in het gat zodat deze zichzelf vastdraait en ik de bout er vervolgens eenvoudig uit kan draaien.

Linkse tap/Schroef extractie set en borenset
Schroefverwijderset en borenset
Doorgedraaide bout
Stukgedraaide bout die verwijderd moet worden

De bout uitboren

We gaan als eerste een gat in de bout boren. Hiervoor heb je een boor met borensetje nodig. Belangrijk hierbij is dat je de juiste maat boor hebt. Bij de set wordt een doosje geleverd met daarop de maatvoering. In mijn geval heb ik een 2,5 mm boor nodig.

Maattabel schoefverwijderset
Maattabel schroefverwijderset

In de bout zit in dit geval al een center. Mocht dit niet het geval zijn kan je deze zelf aanbrengen met een centerpunt. In mijn geval gaat het boren daarnaast nog wat lastig. Om wat makkelijker te boren gebruik ik boorolie. Vervolgens kan ik zorgvuldig een gat boren.

Uitboren van de kapotte bout
Uitgeboorde gat in de bout
Het uitgeboorde gat in de schroef

De linkse tap gebruiken

Na het boren van het gat gebruik je de linkse tap. Voor ons geboorde gat pak ik de kleinste tap in de set, bevestig deze en begin te draaien. Na een aantal draaibewegingen merk je dat de tap zichzelf vastzet en dat de bout begint mee te draaien. Vervolgens draai je deze er eenvoudig uit.

Uitdraaien bout
De linkse tap wordt in het geboorde gat van de bout geboord

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten door een reactie onderaan deze pagina te plaatsen, of neem contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Linkse tap set

Lees ook:

Hoe gebruik ik een V-Coil-draadreparatieset?
Met welk toerental moet ik boren?
Wat is een schroefdraadmeter en hoe gebruik ik deze?