RVS magnetisch maken, kan dat?

Af en toe krijgen wij de vraag of de geleverde ketting wel van roestvrij staal is. Dit heeft er mee te maken dat de geleverde RVS-ketting magnetisch is, en men gaat er vanuit dat RVS nooit magnetisch is. Het kan echter wel zo zijn dat RVS magnetisch is, zoals in het geval bij de geleverde ketting. In deze video laat productspecialist Eerjan ziet hoe het kan dat RVS soms magnetisch is, en hoe je RVS magnetisch kan maken.

Transcript

Is RVS magnetisch? Het magnetisme van het staal heeft te maken met de bewerking ervan. Wanneer het metaal koud vervormd wordt dan ontstaan er magnetische eigenschappen. In het geval van deze ketting zijn de platen en rollen koud vervormd. Hierdoor is de ketting weliswaar van RVS maar toch magnetisch.

RVS Ketting

RVS magnetisch maken

Om dit proces in de praktijk te laten zien heb ik een aantal voorwerpen van roestvrij staal meegenomen die ik op twee manieren ga bewerken. Op deze manier kijk ik wat dit met het magnetisme doet. De eerste manier is door het koud vervormen van een RVS A4 D-sluiting. En de tweede manier is door twee RVS bouten (A2 & A4) te verwarmen en te vervormen. Wanneer ik deze van te voren bij de magneet hou zie je dat ze (nog) niet magnetisch zijn.

A2 wordt ook wel aangegeven als RVS 304 en A4 als RVS 316. 

RVS materialen

RVS koud vervormen

Als eerste buig ik de D-sluiting in de bankschroef. Met genoeg druk erop breekt deze uiteindelijk. Dit noemt men koud vervormen. Op deze manier ontstaan er magnetische eigenschappen die er eerst niet waren. Om dit te checken hou ik de magneet ernaast en zie je dat de RVS D-sluiting magnetisch is geworden. Opvallend is dat het achterste gedeelte nog steeds niet magnetisch is, maar het gedeelte waar de vervorming heeft plaatsgevonden wel.

D-sluiting bankschroef
D-slutiing RVS magnetisch

RVS verwarmen

De tweede manier die ik ga proberen is door het RVS te verwarmen. Hiervoor gebruik ik de A2 & A4 RVS bouten. Na het verwarmen laat ik de bouten afkoelen in een bak met water. Vervolgens zie je met behulp van de magneet dat er geen magnetisme is ontstaan.

RVS verwarmen
Magnetisme verhitting

Hierna probeer ik de bout ook nog koud te vervormen, weer in de bankschroef, door er een stuk af te slaan. Hierna ontstaan er weer lichte magnetische eigenschappen.

Vervormen bout
Magnetisme bout

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruik ik de volgende producten:

D-sluiting
Lasmagneet
Rollenketting
RVS bouten

Lees ook:

Zwenkwielen en bokwielen waar moet je op letten?
Hoe vervang je een bestaande TL-lamp door LED?
5 tips voor een professionele werkplaats
Zo verhoog je een werkbank