Hoe vervang je een bestaande TL-lamp door LED?

Het vervangen van een ouderwetse TL-lamp door LED is een goed idee. Een LED-lamp is namelijk een stuk zuiniger. Het vervangen is vrij eenvoudig maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. In deze video laat productspecialist Eerjan zien hoe je dit doet.

Transcript

In deze video laat ik zien hoe je een bestaande TL-lamp vervangt door een LED-lamp.

TL-lampen

Voordelen LED-verlichting

Wat zijn de voordelen van een LED lamp? Als eerste heeft een LED lamp een lager verbruik. Een standaard TL-lamp zoals in dit voorbeeld neemt 36 watt, de LED uitvoering gebruikt 14 watt. Daarnaast heeft de LED-lamp minder flikkeringen.

Bij de keuze van je LED-lamp moet je rekening houden met de lengte. Een tweede waar je rekening mee moet houden is de kleurcode. Je hebt bijvoorbeeld 6500, die wordt gebruikt in de werkplaats. En je hebt ook 3000, die is wat warmer.

Onderdelen

Waaruit bestaat een TL-armatuur? Je hebt een voorschakelapparaat, die zorgt dat de stroom niet te hoog wordt. Daarnaast zit er een starter in die het gas in de lamp ontsteekt en je hebt de buis zelf.

Startet TL-lamp
De starter van de TL-lamp

TL-lamp vervangen door LED

Als eerste halen we de stroom eraf. De lamp vervangen is niet ingewikkeld, je draait de lamp een kwartslag. Deze haal je er vervolgens uit, samen met de starter. Hierna plaats je de nieuwe starter van de LED-lamp erin. Deze druk je erin en draai je een kwartslag. Vervolgens pak je de LED-lamp en plaats je deze ertussen. Zorg dat je dat je de lamp met de goede kant naar voren draait. Doe je dit niet dan kijk je tegen de achterkant van de LED-strip aan.

Vastzetten TL lamp
LED strip TL-lamp
Deze lamp is verkeerd gedraaid, de LED strip is zichtbaar

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten als reactie onderaan deze pagina. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste LED-lamp maar kom je er niet uit, neem dan contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende lamp:
LED TL-lamp 14W

Lees ook:

Hoe kies je de juiste looplamp?
Energiezuinig licht in de schakelkast met Finder
5 tips voor een professionele werkplaats