Hoe maak je zelf een pakking?

Is je oude pakking aan vervanging toe? Een nieuwe bestellen is een optie, maar je kunt er ook eenvoudig zelf een maken. Zo ben je niet afhankelijk van levertijden en kun je snel weer verder werken. In deze video leer je hoe je dit eenvoudig doet.  

Transcript

Vandaag laat ik zien hoe je zelf een pakking maakt. Afhankelijk van je toepassing kun je verschillende materialen gebruiken. In dit geval gebruik ik aramide voor de pakking van een kleppendeksel. Let bij het kiezen van het pakkingmateriaal op de bestendigheid, temperatuurbereik en de benodigde dikte.

Diverse rollen materialen voor het maken van een pakking

Wat heb je nodig?

Je hebt een aantal dingen nodig om een pakking te maken. Een vlakke ondergrond werkt het beste. Ik gebruik hiervoor een stuk karton. Daarnaast gebruik een stuk papier voor de omtrek van de kleppendeksel. Vervolgens smeer ik de rand van de deksel in met olie. Deze druk je vervolgens op het vel papier om een exacte afdruk van de omtrek achter te laten.

Eerjan trekt met een pen de omtrek van het deksel op het papier en karton

De pakking tekenen en uitsnijden op papier

Terwijl de deksel nog op het papier ligt, trek je met een pen of potlood een lijn om de deksel heen. Vervolgens haal je de deksel eraf. Als het goed is heeft de olie een afdruk achtergelaten, hiermee kan je vervolgens ook een omtrek van de binnenkant maken. Hierna kan je met een holpijpje de gaten van de deksel in het papier slaan. Met een mesje snij je vervolgens het papier nauwkeurig uit. Je hebt nu een voorbeelduitsnede van de rand van de klep.

Eerjan trekt de lijnen van de olieafdruk na met een pen op het papier
Uitslaan gaten met een holpijpje
Uitsnijden van het pakking papier met een mesje

Het pakkingmateriaal gebruiken

De volgende stap is het overtrekken van het papier op het daadwerkelijke pakkingmateriaal dat je gaat gebruiken. Leg het uitgesneden papier op het materiaal en trek het nauwkeurig over. Vervolgens kan je deze ook weer uitsnijden. De buitenkant kan je eenvoudig met een schaar uitknippen. Sla als laatste hier ook weer de gaten uit met een holpijpje.

Omtrek pakkingmateriaal
Omtrek pakkingmateriaal
Uitsnijden pakkingmateriaal

Als je het goed hebt gedaan past de pakking perfect op de deksel.

Uitgesneden pakking op deksel

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen, opmerkingen of een andere manier om een pakking te maken? Laat het ons weten en laat een reactie achter onderaan deze pagina, of neem dan contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Set holpijpen 4-16mm 7-delig
Ontleedmes met 10 lemmeten l3
Reinz pakkingpapier 500 x 1500 x 0,75mm (aramidevezel met metaaldrager)
Pakkingpapier 500 x 1500 x 0,5mm
Cellulose pakkingpapier 484 x 5000 x 0,5mm
Pakking kurk 914 x 914 x 3mm
Universele schaar 200 mm

Lees ook:

5 tips voor een professionele werkplaats
Hoe vervang je een bestaande TL-lamp door LED?
Hoe vind je eenvoudig onderdelen voor DAB-pompen?