Hoe kies je de juiste looplamp?

Een looplamp is een handige lichtbron voor uiteenlopende werkzaamheden. Er zijn vele modellen op de markt, maar bij je de keuze is het verstandig om met enkele eigenschappen specifiek rekening te houden. In deze video laat productspecialist Eerjan zijn licht schijnen over deze veelzijdige producten.

Transcriptie

Vandaag maak ik jullie een beetje wegwijs in de keuze uit looplampen. Een looplamp is een handzame, draagbare werklamp. Deze gebruik je bijvoorbeeld als hoofdverlichting van je werkstuk of voor inspectiewerk met de richtlamp.

Er zijn een aantal eigenschappen om rekening mee te houden:

  • de bevestiging
  • de wijze van opladen
  • de lichteigenschappen

Als voorbeeld heb ik een viertal looplampen meegenomen waarvan ik de eigenschappen ga bespreken.

Brennenstuhl Sansa 400 lm looplamp

We beginnen aan deze kant met de Brennenstuhl Sansa. Deze kan handig ingeklapt worden en past in je broekzak. Daarnaast heeft deze een dimbare ledlamp. Qua bevestiging heeft deze aan de onderkant een haak waarmee je hem op kunt hangen. Aan de achterkant en aan de onderkant zit een magneet zodat je je werkstuk gericht kunt verlichten. Je kunt je hoofdverlichting en de richtlamp tegelijk aan zetten.

Dit is trouwens de enige van de vier lampen waarvan je de werklamp ook om zijn as kunt draaien. Om het straalbeeld van deze looplamp te laten zien, hebben we deze op 1 meter afstand gezet. Je ziet dat deze met 400 lumen een heel mooi straalbeeld geeft, waarmee je binnen een meter een mooie lichtopbrengst hebt. Ook de richtlamp geeft een duidelijk straalbeeld.

Facom Expert 200 lm looplamp

Als tweede hebben we de Expert van Facom. Deze kan zowel naar voren als achteren knikken. Waar de Brennenstuhl Sansa alleen aan de onderkant een haak heeft, heeft deze aan de achterzijde twee haken. Deze heeft ook een magneet aan de achterzijde en aan de onderzijde.

Vergeleken met de Brennenstuhl, die een langere richtlamp heeft, kan deze wat minder goed op de korte bocht schijnen. Maar de Expert vangt dat goed op door zijn sterke werklamp. Ook van deze lamp tonen we graag het straalbeeld op 1 meter afstand. Met 200 lumen geeft deze ook een zeer helder straalbeeld (zowel met de hoofd- als richtlamp).

TAB 260 lm

Als derde hebben we deze looplamp van TAB. Deze heeft alleen aan de bovenkant een haak voor de bevestiging. Ten aanzien van de vorige twee lampen mist deze een magneet aan de achterzijde, maar heeft wel een aan de onderzijde. De lamp heeft een buigradius van 60° i.p.v. 90°. We hebben ook deze op 1 meter afstand gezet en daarbij zie je dat deze lamp, met 260 lumen, een voldoende straalbeeld geeft voor de meeste toepassingen.

KRAMP Light Buddy 900 lm

Als laatste hebben we de Light Buddy. Ten aanzien van de andere drie is dit de vreemde eend in de bijt. Het is meer een werklamp die wel voorzien is van een handvat. Eventueel kun je ze looplamp ook ophangen. Deze heeft geen magneet aan de achterkant, maar dat maakt hij goed door de sterke magneet in de voet. De lamp is te buigen om je werkstuk duidelijk te verlichten.

Het straalbeeld op 1 meter afstand is met 900 lumen helder en sterk. Overigens heeft deze naast de hoofdverlichting geen richtlamp, maar een gedimde lamp waarmee je ook kunt werken. Daarnaast heeft deze als enige van de vier lampen een noodstand met knipperlichten.

Dat zijn in het kort de straalbeelden en eigenschappen van de lampen. En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze video.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen, laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

*In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:

Brennenstuhl Sansa 400 A 400 lm
Facom Expert E201427 – 200 lm
TAB looplamp LED oplaadbaar 3,7V 3W 260 lm
KRAMP Light Buddy 900 lm