Biobrandstof filteren: hier moet je op letten

De juiste filtering van je brandstof is belangrijk. Het is raadzaam om jaarlijks de filters te vervangen. Echter is het met de opmars van biobrandstoffen noodzakelijk om de filtering hier op aan te passen. Hoe dat zit leg ik uit in dit blog.

Het belang van goed filteren

De samenstelling van je brandstof is van grote invloed op de tank, filtering en afdichtingen. Biobrandstoffen, zoals biodiesel en bepaalde alcoholsoorten zijn agressiever dan reguliere brandstof. Hierdoor neemt de kans toe dat deeltjes in de tank losraken en in de vloeistof terechtkomen.

Biobrandstof vereist daarom speciale filters. Ik raad aan om een biofilter te gebruiken wanneer de brandstof meer dan 7% biologisch is. Deze zijn gemaakt van materialen die beter bestand zijn tegen de agressieve effecten. Je past deze biofilters op dezelfde manier toe als gewone.  

Filteren met de biotek filters van
Biotek filters van Cim-tek.

Daarnaast kan de aanwezigheid van water in de tank en filters voor problemen zorgen. Hoe langer de brandstof in de tank zit, hoe groter de kans op vervuiling door condensatie en groei van microbacteriën. De vervuilde brandstof zorgt vervolgens voor problemen zoals motorstoringen en vroegtijdige verstopping van het filtersysteem.

Vervang de filters op tijd

Door tijdig de filters te vervangen voorkom je problemen. Dit dien je jaarlijks te doen, want wanneer het filterelement verzadigd is, is het niet meer mogelijk de brandstof erdoorheen te pompen. Aangezien het filter bij het vullen van de tank altijd wat water vasthoudt, is het verstandig dit vlak voor de winter te doen. Bij extreem koude omstandigheden kan dit water namelijk bevriezen en het filter blokkeren.

Reinig de tank regelmatig

In het algemeen geldt natuurlijk, hoe vaker je de tank schoonmaakt, hoe kleiner de kans op vervuiling. Zelfs een jaarlijkse reiniging kan de snelle opbouw van vervuiling vaak niet voorkomen. Onderhoud je de tank niet goed, dan de kans groot dat deze gaat corroderen, waardoor de verontreiniging verder toeneemt. Check daarom je tank meerdere keren per jaar of deze aan een reinigingsbeurt toe is.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het filteren van jouw brandstof, of een andere technische vraag? Neem gerust contact op of laat een reactie achter, onder dit artikel.   

Lees ook:
Filters omnummeren voor passend alternatief
De Uniflex UVC 100: een veelzijdig luchtfiltersysteem
5 tips voor een professionele werkplaats