5 tips voor een professionele werkplaats

Wanneer je een nieuwe werkplaats begint of de huidige onder handen wilt nemen, lijkt dit misschien een grote uitdaging. Je wilt natuurlijk veilig en comfortabel werken waarbij je de ruimte optimaal benut. Maar wat is belangrijk om te weten voordat je begint? In dit blog geef ik je 5 tips die je eenvoudig kunt toepassen.

1. Werk efficiënt

Voordat je begint met de indeling of inrichting van je werkplaats is het belangrijk om eerst te bepalen welke werkzaamheden je er precies gaat verrichten. Hou daarbij rekening met de lange termijn. Zullen deze werkzaamheden hetzelfde blijven of veranderen? Zijn er veranderingen op komst? Voorzie je bijvoorbeeld een sterke groei van je bedrijf, waarbij er mogelijk grotere machines in de werkplaats komen? Of moet je rekening houden met meer materiaalopslag of afval?

Maak vooraf een plattegrond van je werkplaats en deel deze in. Hierbij neem je de aard van de werkzaamheden als uitgangspunt.

De werkbank vormt in veel gevallen het hart van de werkplaats. Hier wil je de juiste machines binnen handbereik hebben staan. In ons assortiment hebben we diverse werkplaatsartikelen voor iedere klus.

2. Hou het overzichtelijk

Overzicht zorgt voor rust in de werkplaats. Orden je gereedschap daarom goed door het een eigen plek te geven. Veel assortiments- en opbergkasten zijn modulair zodat je deze geheel passend maakt voor jouw werkplaats.

Essentieel gereedschap hou je in het zicht met bijvoorbeeld een wandbord, of binnen handbereik met een gereedschapswagen die je na gebruik weer op zijn plek zet. Zo win je ruimte.

In ons assortiment vind je onder meer opbergmodules, inlegschuim, houders en haken om je gereedschap en onderdelen een vaste plek te geven.

Heb je behoefte aan nog meer overzicht? Overweeg dan om kleurcodes aan je opbergsysteem toe te voegen. Vergeet ook niet om afspraken met je collega’s te maken over de indeling en het gebruik van het gereedschap.

3. Werk schoon

In de werkplaats wordt vooral gewerkt en vaak is er minder tijd om deze goed schoon te houden. Maar een goede hygiëne is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor de levensduur van jouw gereedschap. Door de werkplaats regelmatig schoon te maken, houd je deze niet alleen hygiënisch, maar ook opgeruimd. Hiermee zorg je ook voor een professionelere indruk wanneer er bezoek komt.

In onze webwinkel vind je alle producten voor onderhoud die niet in je werkplaats mogen ontbreken. Denk aan ontvetters, drukspuiten, schoonmaakmiddelen, poetspapier en absorptieproducten.

Handreiniging verdient bijzondere aandacht. Om teer-, lijm-, olie- en vetresten goed te verwijderen, vind je bij ons ook speciale handreinigers met huidvriendelijke microkorrels.

4. Werk veilig

Veiligheid staat voorop, want een ongeluk schuilt in een klein hoekje, helemaal op de werkplaats. Zorg er dan ook voor dat je voldoende ruimte hebt om te kunnen werken en te lopen, maar beperk ook onnodige verplaatsingen. Houd essentieel gereedschap daarom in de buurt.

Bedenk ook op welke soort ongevallen er mogelijk een verhoogd risico bestaat door de werkzaamheden die je verricht. Een EHBO-kit, brandblusser, rookmelder en PMB-set mogen uiteraard niet ontbreken.

Voor de nodige bescherming vind je onder meer werkhandschoenen, hoofdbescherming, gehoorbescherming, kleding en schoenen in onze webwinkel.

Door met pictogrammen te werken zorg je ervoor dat iedereen weet wat de verplichte regels zijn. Plaats deze op de juiste hoogte en breedte zodat ze goed te zien zijn.

5. Werk comfortabel

Door ergonomisch en comfortabel te werken, verminder je de kans op lichamelijke klachten en heb je langer werkplezier. Voldoende rust en beweging zijn hierbij belangrijk, evenals een werkplek die af te stellen is voor een goede lichaamshouding.

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je ook let op voldoende ventilatie. In de werkplaats werk je mogelijk met producten die schadelijk zijn bij inademing. Ook voor het gereedschap mag een goede ventilatie niet ontbreken, want kou en vocht kan voor roestvorming zorgen.

Zorg ten slotte ook voor voldoende daglicht op de werkplaats. Het effect van goede verlichting op de gezondheid wordt nogal eens onderschat. Heb je weinig mogelijkheden voor natuurlijk licht op de werkplaats, dan bieden daglichtlampen uitkomst.

Onze specialisten staan voor je klaar.

Ik hoop dat je met deze tips een fijne, frisse en professionele werkplaats maakt.

Wil je meer weten over onze werkplaats- en onderhoudsproducten? Kun je een bepaald product niet vinden? Of heb je een andere vraag over het creëren van een professionele werkplaats? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s, of reageer onder dit blog.