Hoe vind je de juiste accu voor jouw voertuig?

Ben je op zoek naar een nieuwe accu voor je voertuig? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze video legt onze productspecialist Eerjan uit welke dit zijn en hoe je op twee manieren de juiste accu vindt.   

Transcriptie

Geregeld krijgen we bij INDI de vraag: Mijn accu is stuk en hoe vind ik nu de juiste voor mijn voertuig?

Als eerste is het goed om te weten wat een accu doet. Een accu zorgt ervoor dat jouw voertuig voorzien is van spanning en stroom. Hoeveel? Dat staat op de accu. In dit geval heb ik een accu en daar staat op: 12 volt en 63 ampère. Dit houdt in dat wanneer de accu gevuld is, er 63 ampère stroom in zit. Dan staat er nog een waarde onder: 600 ampère. 63 is het ampère-uur en 600 ampère houdt in hoeveel stroom de accu levert op het moment dat jij bijvoorbeeld je auto start. Dus hoe hoger de startcapaciteit, hoe meer charge de startmotor krijgt op het moment dat die het vraagt.

De bovenzijde van de accu met een gegevenssticker

Hoe kan ik een vervangende accu vinden?

Dat kan op een aantal manieren. De eerste manier is via de code op de accu. In dit geval staat daar ‘MP6340’. Dit is een lastig te verkrijgen accu, daar kom je niet direct uit.

Om dit uit te zoeken heb je twee opties: aan de hand van de maatvoering met de capaciteit, of aan de hand van het kenteken van het voertuig.

De accu opmeten

Hoe meet je een accu precies? Pak altijd de grootste maat. Wanneer ik de bijvoorbeeld de lengte meet, meet ik de lengte inclusief de voetaansluitingen die aan beide zijden zitten. Ik meet een lengte van 24,5 cm.

Voor de hoogte liggen in dit geval de polen verzonken in de accu, dus het kunststof is het hoogste punt. Hierbij meet ik 19 cm. Tot slot de breedte van de accu. Ook daar moet je de breedste maat nemen: in dit geval 18 cm.

de lengte van een accu meten
De hoogte van een accu meten
De breedte van een accu meten

Aan de hand van deze maatvoering gaan we straks op de website kijken hoe je een vervangende accu vindt. Daarin nemen we de lengte, breedte en hoogte mee. Een ander belangrijk gegeven is het ampèrage. Heb ik genoeg stroom in mijn accu? Daarnaast heb je te maken met de polenuitvoering. Wat is de diameter van de polen? Of welke uitvoering de polen hebben.

Als laatste heb je te maken de de plaatsing van de polen ten opzichte van elkaar. In dit geval staat rechts plus en link min, dat betekent dat je een schakelschema 0 hebt. Staan ze andersom, dan heb je een schakelschema 1. De polen kunnen ook op de korte zijde, of kruislings staan. Dus controleer dat allemaal even.

Dan gaan we nu op de website kijken hoe je de juiste accu vindt. Bij de accu’s staan ook een aantal afbeeldingen die je helpen in je zoektocht.

1. De accu vinden op basis van de afmetingen

Op onze website ga je via het menu naar ‘Voertuigtechniek’, en dan via ‘Accu’s en toebehoren’ naar ‘Accu’s‘. Momenteel zijn er 275 artikelen in deze categorie te vinden. Ga vervolgens naar de filters en selecteer hier de lengte en hoogte (deze staan aangegeven in mm) en klik op ‘Toon resultaten’. Vervolgens filter je op capaciteit. In ons geval blijven er nog twee resultaten over.

Gefilterde weergaven voor accu's

Ik kies er nu willekeurig een uit. Bij de omschrijving zien we staan: 12 volt, 63 ampère en 610 startampères. De maatvoering is exact zoals we hem nodig hebben. De bodembevestiging is B03 en de pooluitvoering 1. Wat houdt dat precies in? Voor de B03-bodembevestiging zien we onder de foto van de accu een afbeelding van een schema staan. Daarop zie je bij de B03 dat deze aan alle kanten een uitsparing heeft voor de bevestiging. Dat is precies waar wij naar op zoek zijn.

Schema voor bodembevestiging

Bij de opstelling van de polen, in dit geval opstelling 1 zien we de ‘+’ aan de linkerkant. In ons geval hebben we de ‘-’ aan de linkerkant (poolopstelling 0). Zouden we voor opstelling 1 kiezen, dan zijn de kabels te kort voor de montage. We moeten dus even verder zoeken voor de juiste accu met een poolopstelling 0.

Schakelschema's voor accu's

Klik linksboven op het pijltje naar links om terug te gaan naar ons overzicht met de gefilterde weergaven. Vervolgens kiezen we de eerste van de twee accu’s. Deze heeft een B03-bodembevestiging en een poolopstelling 0. Dan zien we ook nog staan ‘Vorm van aansluitpolen’, in dit geval 1. Om dit te checken, kijken we bij de laatste afbeelding. Poolvorm 1 is een grote, ronde pool. Dat is precies waar wij naar op zoek zijn.

pooloverzicht accu's

Er staan nog andere poolvormen op, zoals nummer 3 die meer voor Japanse auto’s is, en 19 die een platte uitvoering heeft. We hebben nu de juiste accu voor mijn toepassing. Deze kan ik eenvoudig in mijn winkelwagen doen en bestellen.

2. Zoeken via de VARTA-website

Een andere manier om te zoeken is via de Varta-website. Op onze website vind je onderaan het kopje ‘Downloads’. Klik hierop en je ziet vervolgens aan de linkerkant ‘Links leveranciers’ staan. Op de pagina met links vind je helemaal onderaan bij ‘Voertuigtechniek’ de link naar de VARTA-website bij ‘Referentie’.

Op de VARTA-website vind je onderaan een batterijzoeker. Hierbij kun je zoeken op voertuigtype, batterijcode of nummerplaat. Ik zoek aan de hand van mijn kenteken en krijg twee opties te zien. Daarbij zie je de maatvoeringen, startcapaciteit en gewone capaciteit. De poolopstelling of voetbevestiging zie je hier niet staan, want wanneer je op kenteken zoekt, vind je altijd de juiste. In dit geval hebben we een 63 ampère en 610 startampères. Dan zien we ‘563 400 061’ staan. Op indi.nl kun je ook zoeken op deze code en vind je exact dezelfde accu.

Screenshot van VARTA-website

Vragen?

Op deze manier vind je de juiste accu voor je voertuig. Heb je vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter onder dit blog, of neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Lees ook:
Wat moet je weten over accu’s
Zo help je jouw accu de winter door