Hella buigt het licht met OLED

Voertuigverlichting zal in de toekomst heel anders zijn, zo voorspelt Hella. De fabrikant toonde in het voorjaar een prototype met gebogen organische „light emitting diodes“. Dankzij deze OLEDS zal het niet lang duren voordat er een hele schat aan spannende nieuwe ideeën worden losgelaten op de wereld van licht en design.

Het prototype dat Hella toonde op de beurs Light + Building in Frankfurt was terug te zien in een achterlichtsectie die was ontwikkeld door BMWT en LG Chem. Een totaal van 28 van deze verschillend gevormde OLED modules is in staat om driedimensionale, verlichte structuren te produceren.

OLED zorgt voor nieuwe mogelijkheden

„Light emitting diodes“ zijn gemaakt van ultra-dunne, organische, halfgeleiders, die een diffuus, homogeen en niet-verblindend licht uitstralen. In tegenstelling tot de gebruikelijke LED’s, die licht uitzenden met een spot-achtig effect, generen de OLED‘s licht over een compleet gebied. Dit zorgt voor een grote verscheidenheid aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van verlichting in en rond het voertuig.

De gebogen vorm van de organische LED‘s wordt veroorzaakt door het gebruik van een flexibele OLED onderlaag die, in tegenstelling tot de tot nu toe stugge glaslagen, vrijwel driedimensionale vormen creëert met buigradius van enkele millimeters. HELLA werkt aan de ontwikkeling van technologieën die het mogelijk maken een stugge, gebogen OLED-module te creëren uit een flexibele, organische LED. Wat betekent dat het potentieel van deze nieuwe innovatieve lichtbron vele verlichtingsmogelijkheden kent.