Elektrische auto in twee minuten laden

Het succes van elektrische auto’s zal mede afhangen van de snelheid waarmee de accu is op te laden. Volgens de Nanyang Technological University (NTU) kan dat al binnen 2 minuten gebeuren als Lithium Titanaat Oxide wordt toegepast.

Het lijkt nog wat op toekomstmuziek, maar ontwikkelaars stellen dat het binnen 2 jaar mogelijk moet zijn om de accu van een elektrische auto in 2 minuten tot 70% te laden. Dit wordt mogelijk door het grafiet in Lithium-Ion batterijen te vervangen door een gelachtig materiaal van titaandioxide. Het chemisch proces kan hierdoor vele malen sneller verlopen dan in de huidige accu techniek. Niet alleen de laadtijd wordt hierdoor drastisch ingekort, ook de levensduur gaat flink omhoog. De accu zal bestand tegen 10.000 laad cycli zonder capaciteitsverlies, terwijl de levensduur wordt verhoogd naar 20 jaar!

In Nederland en Belgie biedt Trineuron uit Malle reeds een dergelijke LTO, Lithium Titanaat Oxide batterij– en ladertechniek aan voor tractietoepassingen, onder ander voor toepassingen binnen het intern transport en het openbaar vervoer.