Welke veiligheidsschoenen heb ik nodig?

Beschermende kleding is belangrijk om veilig te werken. De juiste veiligheidsschoenen mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Maar aan welke vereisten moet je schoeisel voldoen om zonder risico’s de werkvloer op te stappen? En wat onderscheid veiligheidsschoenen van elkaar? In dit blog ontdek je waar je op moet letten voordat je schoenen koopt.       

Waar moet een veiligheidsschoen aan voldoen?

Veel professionals weten wel dat zij veiligheidsschoenen nodig hebben, maar niet welke voor hun specifieke werkzaamheden vereist zijn. Het type veiligheidsschoenen dat je nodig hebt, staat in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) die voor jouw bedrijf en branche geldt. Aan de hand van veiligheidsklassen kun je toetsen of de schoenen geschikt zijn voor jouw beroep en/of werkzaamheden.

Alle goedgekeurde veiligheidsschoenen zijn voorzien van de EN ISO 20345:2011 norm (EN 345-1). Dit is de Europese norm waarbinnen weer verschillende niveaus van bescherming vallen. Je herkent de veiligheidsschoenen met deze ISO norm aan de “S”.

Dit kan voldoende zijn, maar je werkgever kan ook het advies geven om een veiligheidsschoen te kopen met een hogere veiligheidsnorm.    

Veiligheidsschoenen of werkschoenen? 

Gopart veiligheidsschoenen

De termen veiligheidsschoen en werkschoen worden veelal inwisselbaar gebruikt. Hoewel je beide op de werkvloer gebruikt bestaat er een belangrijk verschil. Een veiligheidsschoen heeft namelijk altijd een verharde neus voor teenbescherming met een energie van minimaal 200 Joules (dit door staal of composiet). Daarnaast vallen werkschoenen strikt genomen onder de EN ISO 20347:2021 normering, aangeduid met de letter ‘O’.  

Welke veiligheidsnormen/classificaties er zijn en wat deze precies inhouden leg ik je nu uit.

Verschillende veiligheidsklassen en codering:

De S-classificaties van werkschoenen/veiligheidsschoenen zijn verdeeld in 7 S-classificaties.

SB veiligheidsschoenen

Deze ‘safety base’ (SB: veiligheidsbasis) werkschoenen hebben een minimale veiligheidsklasse. Ze beschikken over een beschermende neus (tegen vallende objecten van tenminste 200 joules).

S1 veiligheidsschoenen

Dit zijn antistatische, dichte schoenen met een veiligheidsneus en schokabsorptie in de hak. Deze veiligheidsschoenen beschermen je voeten alleen bij droge werkomstandigheden.

S1P veiligheidsschoenen

Deze hebben dezelfde eigenschappen als de S1, maar zijn uitgerust met een extra, stalen of kevlar tussenzool tegen perforatie (‘P’ staat voor perforatiebestendig). Deze schoenen zijn daarom geschikt voor het werken op droge plekken waar scherpe voorwerpen zoals spijkers op de grond kunnen liggen.

S2 veiligheidsschoenen

Dit zijn S1 model werkschoenen met een extra bescherming tegen vocht. Ze zijn voorzien van een waterdichte schacht (niet waterdoorlatend gedurende 60 minuten). Dit maakt ze geschikt voor werkzaamheden in de buitenlucht.

S3 veiligheidsschoenen

Deze worden ook wel ‘bouwschoenen’ genoemd en zijn een combinatie van de S1P en de S2 werkschoen. De S3 veiligheidsschoen is antistatisch (ESD) en voorzien van een stalen neus, demping in de hak en een beschermende zool. Met de S3 werkschoenen hoef je je dus geen zorgen te maken over de bescherming van jouw voeten tijdens werkzaamheden. De S3-werkschoen biedt de hoogste vorm van bescherming.

Ben je op zoek naar letterlijk een ‘hogere bescherming’? Dan is een werklaars met S4 of S5 norm misschien een betere optie.

De classificaties S4 en S5 zijn voor veiligheidslaarzen

S4 veiligheidslaarzen

Dit zijn antistatische hoge laarzen met een stalen neus en schokabsorptie in de hak. Deze S4 veiligheidslaarzen zijn gemaakt van rubber of polymeer en daardoor waterdicht.

S5 Veiligheidslaars met veiligheidsneus 200 Joules, antistatische zool, energie absorberende hak, geprofileerde loopzool en een penetratiebestendige tussenzool tot 1100 N. Schoeisel volledig van rubber of polymeer. 

S5 veiligheidslaarzen

Deze heeft dezelfde eigenschappen als de S4, maar heeft een extra tussenzool tegen perforatie en een zool met antislip profiel.

Een overzicht van de veiligheidsklassen 

Aanduiding veiligheidsklasse SB S1 S1P S2 S3 S4 S5
Veiligheidsneus              
Antistatisch              
Energie-absorberende hak               
Gesloten hiel              
Rubberen of kunststof laars              
Geschikt voor droge werkomstandigheden              
Geschikt voor natte werkomstandigheden              
Slipvast               
Oliebestendig              
Antiperforatie tussenzool              
Geprofileerde loopzool              
Niet waterdoorlatend gedurende 60 min.              
100% waterdicht              
Geschikt voor werk in de horeca              
Geschikt voor werk in magazijnen              
Geschikt voor werk in transportsector              
Geschikt voor werk in agrarische sector              
Geschikt voor werk in de voedingsindustrie              
Geschikt voor werk in de bouw              
Geschikt voor werk in de metaalsector              

Mocht je door de bomen het bos niet meer zien, of weet je door de S-classificaties nu al helemaal niet welke werkschoenen je moet kopen? Voor jou hebben wij speciaal een overzicht gemaakt van welke veiligheidsschoenen je waar voor kan gebruiken.

Aanvullende kwalificaties en symbolen 

Naast de S-classificaties van werkschoenen zijn er nog een paar aanvullende afkortingen die iets zeggen over de schoen. Het kan zo zijn dat je een veiligheidsschoen hebt met de zelfde S-classificatie, maar met andere aanvullende kenmerken.

Welke kenmerken er zijn heb ik even voor je onder elkaar gezet.

 • P: Penetratiebestendig dankzij stalen middenzool
 • C: Geleidende schoenen
 • A: Antistatische schoenen
 • HI: Hitte isolatie
 • CI: Koude isolatie
 • E: Energie-absorptie van hielgebied
 • WRU: Bestendig tegen waterpenetratie en waterabsorptie
 • HRO: Bestendig tegen hittecontact tot max. 300°C
 • SRA: Bestendig tegen uitglijden op een stenen vloer met smeermiddel met natriumlaurelsulfaat
 • SRB: Bestendig tegen uitglijden op staal met een smeermiddel met glycerol
 • SRC: Bestendig tegen uitglijden op staal met een smeermiddel met glycerol en op een stenen vloer met smeermiddel met natriumlaurelsulfaat

Sportieve veiligheidsschoenen

Sportieve veiligheidsschoenen van Gopart

Veiligheidsschoenen werden in het verleden vaak puur functioneel gemaakt. Dat leidde tot vaak robuuste maar wel wat saaie schoenen, waarbij het uiterlijk vaak te wensen over liet. Tegenwoordig is er bij veel merken een trend ontstaan in de ontwikkeling van sneakers en lichtgewicht veiligheidsschoenen. Bij dit soort veiligheidsschoenen is het de bedoeling dat het normale sneakers lijken, met de vereiste bescherming. Door het combineren van deze twee soorten, heb je dus echt wat moois aan je (volledig beschermde) voeten. Er zijn verschillende merken die deze hippe werkschoenen aanbieden en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen.

Voor iedereen is er tegenwoordig wel een geschikt model te vinden. Bij INDI heb je keuze uit veiligheidsschoenen voor damesveiligheidsschoenen voor heren en unisex veiligheidsschoenen. Daar vind je zowel lage als hoge schoenen van A-merken zoals GopartRedbrickKramp2W4Grisport en  Emma.

Conclusie

Mijn advies is om nooit te bezuinigen op de bescherming van je voeten. Maar laat je in je keuze wel leiden door de aard van je werkzaamheden. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op of laat een reactie achter onder dit artikel. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag verder. 

Lees ook:
5 tips voor een professionele werkplaats
Veilig en efficiënt hout kloven: zo doe je dat