Kenniscentrum TNO legt focus op fijnstof

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en daarom moet blootstelling op de werkplek worden geminimaliseerd. De meest effectieve manier is om werkmethodieken en/of gereedschappen te ontwikkelen die “stofvrij” kunnen worden gebruikt. TNO zet zich samen met producenten/ leveranciers van gereedschappen in voor deze innovaties.

Samen met de bedrijven: Bosch, DEWALT, Dustco, Festool, Hilti, Makita, Metabo, Starmix e.a. ontwikkelt TNO effectieve en gebruiksvriendelijke beheerssystemen voor fijnstof, zoals stofafzuigsystemen, waarmee de blootstelling aan fijnstof tot meer dan een factor 100 afneemt.

TNO beoordeelt (valideert) de ontwikkelde “stofvrije” gereedschappen of systemen met een TNO prestatietoets. Deze validatie wordt uitgevoerd in de TNO Worst Case Room volgens een vast meetprotocol en resulteert in een TNO Prestatietoets.

Deze TNO Prestatietoets en de bijhorende TNO Nieuwsbrief zijn vermeld onder de zoekfunctie Gereedschappen op de homepage van de website www.stofvrijwerken.tno.nl.

Elk gereedschap of systeem heeft een eigen TNO Prestatietoets. De toets stelt de feitelijke blootstellingen aan schadelijke stoffen van de werknemers vast, gemeten in de TNO Worst Case Room. Deze blootstellingen worden getoetst aan de huidige wettelijke grenswaarden (GSW TGG-8u) zoals vastgesteld door het Ministerie  SZW.