Spectrum Solarteam update #1

Het afgelopen jaar bleek een behoorlijk goed jaar voor de jongens van het Spectrum Solarteam. Met hun eigenhandig gebouwde boot op zonne-energie wisten ze voor het wereldbekerklassement meerdere keren de tweede prijs te bemachtigen. En dan denk je na alle races even een rustige periode in te gaan, maar niks is minder waar! De komende periode werken ze aan verbeteringen aan de boot om nog beter te presteren in 2020.

Het dek

Ook de afgelopen twee maanden hebben de mannen niet stilgestaan. Deze stonden bij het team voornamelijk in het teken van een grote wijziging, plannen en ideeën uitwerken en het uitzoeken en bestellen van de benodigde spullen.

De grootste wijziging was toch wel het verlijmen van het dek op de romp. De boot bestond voorheen namelijk uit een los dek dat als een soort deksel op de romp werd geplaatst. Dit heeft zowel voor- als nadelen, maar één groot nadeel was dat het dek niet helemaal netjes afsloot. Dit resulteerde in water in de boot. Niet echt handig natuurlijk, dus dat was een belangrijk punt om aan te pakken.

Allereerst hebben ze hiervoor de boot geheel leeg gehaald. Alle onderdelen die erin zaten, werden eruit gehaald. Denk aan bijvoorbeeld de accu, kabels en het staartstuk. Maar ook oude strutkasten die ze niet meer nodig hebben zijn verwijderd.

Gestripte boot
De gestripte boot

Omdat het dek niet langer fungeerde als deksel, konden de zijkanten eraf. En ook aan de achterkant stak het dek een stuk uit, dat kon dus worden afgezaagd. Om nog wel bij de componenten in de boot te kunnen komen, waren er een aantal luiken nodig in het dek. Dus stond de zaag er opnieuw in en kwam daarna het moment om het dek ook daadwerkelijk vast te lijmen aan de romp.

Zodoende zit het dek dus inmiddels vast aan de romp. Maar het team is nog niet helemaal klaar. Komende maand gaan ze bezig met het afwerken, zodat de delen mooi, stevig en waterdicht op elkaar aansluiten. Onder andere de randen worden beplakt met carbon.

Zaag in het dek
De zaag werd veelvuldig gebruikt voor de aanpassingen aan het dek.

Elektrotechniek

Op de afdeling elektrotechniek zijn de werkzaamheden voornamelijk op de computer gebeurd. Er staat inmiddels een heel nieuw schema van alle elektrische componenten en hoe die met elkaar verbonden zijn. Daarnaast is er een mooie nieuwe accubak uitgekozen én is er een PCB ontworpen. Deze PCB stuurt de status van de knoppen in de boot, zoals de hoofdschakelaar, dodemansknop, noodstop en gashendelpositie naar het telemetriesysteem. Daarnaast regelt deze PCB de aansturing van de pompen en verlichting.

Verder is er een nieuwe acculader en een ‘elektronic contactor’ als vervanging van de hoofdrelais gekomen. Ook is er een mooi verloopstuk gemaakt voor de ventilatie in de accubak. De ventilator die ze nog hadden liggen, wilden ze graag koppelen aan een slang, dus maakten ze daar een modelletje voor die ze hebben uitgeprint.

PCB
PCB, ontworpen door het SpectrumSolarteam

Trotse sponsor

We zijn blij om te vertellen dat wij als INDI ook in 2020 hoofdsponsor blijven van het Spectrum Solarteam. We bieden ze graag de hulp en onderdelen om alle gemaakte plannen uit te voeren en de races in het nieuwe jaar tot een goed einde te brengen!