Solar Team Eindhoven onthult rijdend huis op zonne-energie

Huizen met zonnepanelen zie je inmiddels overal. Auto’s op basis van zonne-energie heb je vast ook vaker gezien. Solar Team Eindhoven gaat een stapje verder met hun Stella Vita: ’s werelds eerste rijdende huis op zonne-energie. Afgelopen vrijdag presenteerde het team hun zonnehuis op wielen aan het publiek. Op 19 september gaat het voor het eerst de weg op met als eindbestemming Spanje.

Duurzaam vervoer en leven

Stella Vita is een ‘self-sustaining house On wheels’. Dit betekent dat het mobiele huis zelfvoorzienend is qua energie. Door middel van zonnepanelen op het dak hoef je de auto niet op te laden. Het voertuig wekt genoeg zonne-energie op om te rijden, douchen, tv te kijken, je laptop op te laden en koffie te zetten.

Om deze transitie te versnellen, gaan wij zoveel mogelijk mensen in Europa inspireren voor de duurzame toekomst tijdens onze reis.

Technische uitdagingen

Een van de grootste uitdagingen voor de studenten was de balans tussen aerodynamica, comfort en design. “Op de weg wil je een zo klein mogelijk en gestroomlijnd voertuig hebben. Om je dagelijkse dingen te doen wanneer je niet rijdt, en om zo efficiënt mogelijk zon op te wekken, wil je wat meer ruimte hebben,” aldus Kjell Revenberg, teammanager van Solar Team Eindhoven.

Als oplossing hiervoor ontwikkelde het team een uitschuifdak. Hierdoor kan je makkelijk binnen koken, werken of slapen. Daarnaast klappen er ook extra zonnepanelen naar buiten als het dak omhoog gaat, waardoor het zonneoppervlak verdubbelt tot wel 17,5 vierkante meter.

Voor dagelijks gebruik is een comfortabel interieur ontworpen dat zo licht en efficiënt mogelijk is. Hierin is constant rekening gehouden met afwegingen tussen een aantrekkelijk ontwerp en efficiëntie. Het zonnehuis is met 1700 kg geen lichtgewicht, maar met een lengte van maar liefst 7,20 meter valt dit in verhouding enorm mee. Door zuinig om te gaan met energie kan Stella Vita op een zonnige dag wel 730 km rijden.

Roadtrip naar Spanje voor een duurzame toekomst

Het team onthult het voertuig aan een zaal vol jonge studenten. “Zij zijn de toekomst, de volgende generatie en kunnen de transitie naar een duurzamere toekomst bemoedigen en versnellen”, aldus Kjell. “Om deze transitie te versnellen, gaan wij zoveel mogelijk mensen in Europa inspireren voor de duurzame toekomst tijdens onze reis.”

De studenten van de technische universiteit reizen met Stella Vita in een maand tijd van Eindhoven naar het zuidelijkste puntje van Spanje op energie van de zon. Samen met hun partners – waaronder INDI als onderdelenleverancier – zullen de studenten de toekomst van duurzaam reizen laten zien. Het mooie hieraan is dat het voertuig een echt kenteken heeft en aan alle eisen voldoet om de weg op te mogen.

Een uitdaging hierin is natuurlijk het opwekken van genoeg energie. In het zonnehuis zit een speciaal ontwikkeld infotainment-systeem. Hiermee krijg je inzicht in het energieverbruik waar je de planning ook weer op kan aanpassen. Op de zon heb je natuurlijk geen invloed, maar op hoeveel je rijdt wel. Kies je er bijvoorbeeld eind de dag voor om nog een stukje door te rijden, of stop je eerder om nog even een serie te kijken.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over Stella Vita? Of ben je benieuwd naar de reis van de studenten? Kijk dan op de website van Solar Team Eindhoven. Daar vind je meer informatie en lees je regelmatig updates over de trip naar Spanje.

De leden van Solar Team Eindhoven voor hun zonne-auto Stella Vita.

Foto’s door: Bart van Overbeeke