Eco-Runner Team Delft bouwt aan de meest efficiënte stadsauto op waterstof

De meest efficiënte stadsauto op waterstof bouwen, dat is het doel van Eco-runner Team Delft. Het team, bestaande uit 23 studenten van de TU Delft, wil op deze manier bijdragen aan een duurzamere toekomst. INDI is sinds kort trotse partner. Genoeg reden dus om te kijken wat ze precies doen en wat de toekomstplannen zijn.

Wereldrecordhouder

Het compacte voertuig, genaamd EcoXI, is ontwikkeld en volledig getest binnen één jaar. In deze periode is het gelukt om de auto te ontwikkelen, te bouwen en een wereldrecord neer te zetten. Op een tank van slechts 350 gram waterstof is een afstand afgelegd van maar liefst 1195,74 kilometer. Hiermee werd het vorige wereldrecord van 1100 kilometer verbroken. Het voertuig zelf weegt 35 kilogram en je kan hem laten rijden met dezelfde hoeveelheid energie als nodig is voor twee gloeilampen.

Record Eco XI

Eco-Runner Team Delft

Het team bestaat uit 23 studenten van de TU Delft. Het grootste gedeelte hiervan houdt zich fulltime met dit project bezig. “Het is een volledig eigen project, van de studenten zelf. Er hoeft geen verantwoording te worden afgelegd. Mede hierdoor steekt iedereen zijn ziel en zaligheid erin”, aldus Axel Stroeve, de teammanager.

Eco-Runner Team Delft

Aan motivatie wat dat betreft geen gebrek. Het team is ambitieus en er wordt niet alleen gekeken naar de ontwikkeling van de auto. Ook de persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van een teamcoach. Deze coach helpt teamleden in een aantal sessies met de persoonlijke ontwikkeling. “We willen dat iedereen een leuk en gemotiveerd jaar heeft. De ontwikkeling van het individu is hiervoor erg belangrijk”.

Team aan het werk

Toekomstplannen

Op dit moment liggen de toekomstplannen nog niet helemaal vast. Het team is toe aan een volgende stap. Stroeve: “We hebben inmiddels al 12 keer meegedaan aan de Shell Eco-marathon. Een fantastisch platform om je project te laten zien maar we merken dat het rijden van zo’n wereldrecord meer bij onze ambities past. We willen die efficiëntie meer uitdragen.”

Komend jaar gaat er dan ook een nieuwe poging plaatsvinden voor het verbreken van het oude record. Daarnaast is het team druk bezig met een nieuw design. De technische computertekeningen en productieplannen worden momenteel afgerond. Op 23 februari staat de ‘design reveal’ gepland. Dan kan het grote publiek kennismaken met het nieuwe ontwerp en alle technische innovaties.

Technische vragen?

Heb je een (technische) vraag over de auto? Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Website Eco Runner Team Delft

Lees ook:
De blogs over Spectrum Solarteam
Solar Team Eindhoven onthult rijdend huis op zonne-energie