INDI Robot Games teams: 404 – Team Not Found

Inmiddels is het algemeen bekend dat we de INDI Robot Games 2020 in een nieuw jasje hebben gegoten door de coronamaatregelen. Het moge duidelijk zijn: we gaan door! De teams zijn druk bezig om hun robots klaar te maken voor de strijd die online op onze social media-kanalen te volgen zal zijn. We hebben de roboteers gevraagd ons foto’s en informatie op te sturen tijdens het proces. Zo blijf je op de hoogte van ieders ontwikkelingen. We trappen af met Iestyn en Niels van ‘404 – Team Not Found’ die vorig jaar ook al deelnamen aan de INDI Robot Games. Lees hieronder hun verhaal.

Over ons team

In 2014 kreeg ik voor het eerst het idee om zelf een gevechtsrobot te bouwen. Dit nadat ik op tv een reportage had gezien over de Combots Cup, een evenement in Amerika. Het bleek destijds een te grote uitdaging voor mij alleen. Het project, dat nog uit weinig meer dan twee gemodificeerde accuboormachines bestond, kwam twee jaar lang stil te liggen.

In 2016 hebben mijn zwager en ik samen een team opgezet en zijn we met onze eerste featherweight robot begonnen. Op het forum van de Dutch Robot Games website hebben we een nieuw topic aangemaakt voor ons project. Daar werden we enthousiast verwelkomd door de Nederlandse en Belgische roboteers.

Het duurde vervolgens nog eens twee jaar om de robot te ontwerpen en te bouwen. Maar in de herfst van 2018 stonden we eindelijk voor het eerst in de arena met onze eigen gevechtsrobot.

Ontwikkeling van Banshee

Een paar maanden later, begin 2019, werd op het Dutch Robot Games forum aangekondigd dat er door INDI een evenement zou worden georganiseerd in Nederland. Wij waren op dat moment al bezig met het bouwen van een nieuwe robot. Dus we besloten ons hiermee in te schrijven.

Onze tweede robot zou in ieder opzicht een enorme verbetering worden in vergelijking met zijn voorganger. Die bleek in de arena veel te langzaam te zijn en was aan het einde van ons eerste evenement total loss.

Het idee achter het ontwerp van onze tweede robot, Banshee, was vooral dat we zo snel mogelijk weer een simpele robot wilden hebben om mee te kunnen nemen naar evenementen. De onderdelen moesten redelijk eenvoudig te maken en te vervangen zijn. Qua uiterlijk betekende dit dat het min of meer een rechthoekige doos op wielen zou worden.

Doos op wielen

Verder waren betrouwbaarheid en snelheid het belangrijkste. We zouden namelijk geen actief wapen bouwen en dus tegenstanders alleen kunnen aanvallen door zo hard mogelijk op ze in te rijden. Om de elektronica enigszins tegen de klappen te beschermen, hebben we deze op een aparte plaat bevestigd die met rubberen dempers op het chassis is gemonteerd. Daarnaast worden de wielen extra ondersteund door geleidende assen die aan het chassis vastzitten. Op deze manier worden ook de tandwielkasten en motoren zo veel mogelijk ontzien.

Al met al is Banshee een robot die er vanaf de buitenkant misschien simpel of zelfs primitief uitziet. Maar waar onderhuids wel degelijk veel denkwerk in is gestoken.

Binnenkant robot

INDI Robot Games 2019

Op 22 juni 2019 was de eerste editie van de INDI Robot Games. Het was een succesvol evenement met veel nieuwe robots, veel publiek en een gemoedelijke sfeer tussen de (voornamelijk nieuwe) roboteers. Ons team is uiteindelijk op de 6e plaats geëindigd.

Het leuke aan dit evenement is dat het voornamelijk op nieuwkomers in de sport is gericht. Bij de meeste andere evenementen in Nederland en daarbuiten doen veel roboteers mee die soms al meer dan twintig jaar ervaring hebben. Zij bouwen machines die zó krachtig zijn dat je als beginner eigenlijk geen enkele kans maakt tijdens een gevecht. Hoewel ons team tijdens deze editie van de INDI Robot Games als ‘ervaren’ werd beschouwd, hebben we nog wel het één en ander te leren voordat we het tegen de oude garde roboteers kunnen opnemen.

Upgrades voor de INDI Robot Games 2020

Ontwikkeling robot

Hoewel onze Banshee het prima heeft gedaan in 2019, hebben we voor de INDI Robot Games 2020 een aantal upgrades gepland om een paar tekortkomingen mee te verhelpen. Onder andere wordt de wig aan de voorkant van de robot aangepast om beter onder onze tegenstanders door te kunnen komen. Hier hadden we vorig jaar bij een aantal tegenstanders nogal moeite mee. Daarnaast moet een verbeterde gewichtsverdeling de robot beter bestuurbaar maken.

Succes ‘404 – Team Not Found’!

Iestyn en Niels: bedankt voor het delen van jullie verhaal. Veel succes met de verdere voorbereidingen en natuurlijk tijdens de INDI Robot Games 2020!