INDI Robot Games 2020: “Ook nu merk je dat het event leeft”

Wekenlang hebben de 17 teams zich in het zweet gewerkt om de vier challenges zo goed mogelijk uit te voeren. Morgenmiddag wordt bekend welke roboteers in de prijzen vallen. Maar hoe heeft de organisatie deze ‘special edition’ eigenlijk beleefd? Voor welke uitdagingen stond zij en hoe kijkt zij terug op het event? We vragen het aan organisator Yolanda Sloot.

Wij willen de ervaren techniekmensen en de rookies bij elkaar brengen. Waar kan dat beter dan met het bouwen van een robot?

Wat is de achtergrond van de INDI Robot Games?

“Wij willen met de INDI Robot Games laten zien dat techniek hartstikke leuk is. Techniek is meer dan alleen met je handen werken. Het idee om robots te bouwen is vorig jaar ontstaan na een brainstormsessie. Met techniek kan je veel bijzonders creëren. Bij het bouwen van een robot komen meerdere aspecten aan bod, zoals de aandrijving en het besturingssysteem. Hoe mooi is het dat je een rijdende robot hebt na weken van voorbereiding en bouwen? Ondertussen ben je creatief bezig. Dat maakt techniek juist zo leuk. Wij willen de ervaren techniekmensen en de rookies bij elkaar brengen. Waar kan dat beter dan met het bouwen van een robot?”

Hoe zijn de challenges samengesteld?  

“Omdat we het in de huidige COVID-19-situatie niet verantwoord vonden om een live event te organiseren, moesten we iets anders bedenken. Er zijn vele ideeën langsgekomen en dat het online moest plaatsvinden was vrij snel duidelijk. Het is van belang dat het leuk is, er gebouwd wordt en er een uitdaging in zit. Het idee voor online challenges was al snel geboren.”

“De vier challenges testen de roboteers op verschillende vlakken. Voor het vechten met een robot is het van belang dat de robot manoeuvreerbaar is. Maar daarnaast moet de robot behendig en met precisie bestuurd worden. Er moet genoeg uitdaging in de challenges zitten waardoor de deelnemers serieus aan het bouwen gaan.”

Wat is de grootste uitdaging bij het organiseren van een online event?

“Omdat alles online plaatsvindt, is het van groot belang om het te structureren. Goed gebruik van social media en het bewerken van film- en fotomateriaal is belangrijk. Bij INDI is eigenlijk geen collega met een rol hiervoor. Gelukkig is het goed opgepakt door huidige collega’s omdat er wel enige kennis aanwezig is.”

“Daarnaast heb je geen tastbaar event. Hierdoor hadden wij weinig inzicht in het enthousiasme en het bouwproces van de deelnemers. Voor veel van onze deelnemers lag het bouwproces stil door onzekerheden. Ook mochten zij niet samenkomen om aan de robot te bouwen. Door veel contact te houden konden we een inschatting maken hoeveel teams mee wilden doen.”

Ook nu merk je dat het event leeft. Zo voelen wij de waardering van onze klanten en online volgers.

Wat vind je goed aan de manier waarop de Robot Games tot nu toe verlopen?

“Het is prachtig om te zien dat de 17 teams elke week staan te popelen om de nieuwe challenge uit te voeren. Wij hebben iedere week weer keurig op tijd alle inzendingen van de challenges via de mail opgestuurd gekregen. Achter de schermen wordt er keihard gewerkt om alle inzendingen op tijd online te hebben staan. Er is een hele goede samenwerking binnen het team.”

“Het is ook erg gaaf om vervolgens te zien dat er massaal gestemd wordt door het publiek. Ook nu merk je dat het event leeft. Zo voelen wij de waardering van onze klanten en online volgers. Het harde werken wordt beloond. Van te voren is dit wel spannend omdat we de blije gezichten niet kunnen zien. Maar ik weet dat het goed zit!”

Wat vind je verrassend aan de inzendingen? 

“Alle deelnemers zijn super enthousiast! Ze doen erg hun best en zijn serieus met hun inzendingen. De challenges worden door iedereen op een net iets andere manier uitgevoerd zodat het niet 17 gelijke filmpjes zijn. Ook het publiek is enthousiast. Dit zien we aan de vele stemmen en reacties die we ontvangen.”

Zijn er zaken van deze editie die je mee wilt nemen naar de live-editie van volgend jaar?

“We kunnen het element van online challenges goed gebruiken. Denk  bijvoorbeeld aan het houden van een online challenge als wildcard voor nieuwe inschrijvingen. En bij veel aanmeldingen is het een idee om een voorselectie te maken door online challenges. Maar daar gaan we later over nadenken. Morgen eerst deze special edition van de INDI Robot Games afsluiten. We maken er een digitaal feestje van!”