Alles KaBot: van boormachine tot killer robot

De 23 teams van de INDI Robot Games 2020 zijn druk bezig hun robots klaar te stomen voor de vier challenges. We nemen een kijkje in de werkplaats van Matthijs Pladdet van Alles KaBot. Hij geeft ons een update van het bouwproces.

“Als absolute beginner begint de bouw bij het simpelste systeem wat ik voor mezelf haalbaar acht om aan te passen”.

Een goedkope boormachine

In het dagelijks leven werkt Matthijs in de IT als software-programmeur. “Ik heb geen ervaring met het bouwen van robots, of zelfs maar elektronica,” legt de beginnende roboteer uit. “Als absolute beginner begint de bouw bij het simpelste systeem wat ik voor mezelf haalbaar acht om aan te passen: een goedkope boormachine”.

“Die boor ligt gauw uit elkaar om te kijken of ik de ‘ingewanden’ kan gebruiken voor mijn robot.”

De aansturing

Met alleen een motor en een accu begin je weinig. De boel moet aangestuurd worden. Het was een hele zoektocht naar de juiste speedcontroller. Gelukkig heeft het wereld wijde web overal een antwoord op en kon ik een geschikte esc vinden.

Onderdelen bevestigen

“Maar losse onderdelen maken geen robot. Hoe bevestig je deze? Tijd om een andere hobby onder het stof vandaan te trekken: 3D-printen. Het liefst wil ik niet de behuizing van de accuboor gebruiken, dus moet ik een bevestiging ontwerpen voor de motoren en accu’s.”

“Aan het eindresultaat gingen wel aardig wat prototypes vooraf, maar dan begint het wel al ergens op te lijken.”

“Drie motoren, ook een voor een wapen, al is die voor de challenges niet nodig. Toch wil ik er wel een wapen op, dus ook daar moet voor geklust worden. En bij gebrek aan lasapparatuur en een draaibank – ik ben jaloers op de stagiair van MasterMilo – moet het maar iets worden wat met mijn kennis en gereedschap is te bouwen.”

“Ik ben nu aan de eindsprint begonnen. Het denkwerk is gedaan, alle losse onderdelen werken, dus nu een frame en pantser maken wat de boel bij elkaar houdt en afwerkt. Ik hoop dat ik nog wat tijd overhoud om mijn rijvaardigheid op peil te brengen. Maar eerst de boel in elkaar bouwen.

Bekijk hieronder de eerste twee challenges van Alles Kabot.