Innovatie en inspiratie tijdens TechniShow 2022

Afgelopen week vonden TechniShow 2022 en ESEF Maakindustrie plaats in de jaarhallen in Utrecht. Vier dagen lang stond de beurs volledig in het teken van innovatie en ontwikkelingen binnen de technieksector. Wij namen een kijkje en lieten ons inspireren.

Een diverse vakbeurs

De beurs bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: TechniShow en ESEF Maakindustrie. Mede hierdoor merk je al snel de enorme diversiteit aan standhouders maar ook aan verschillende seminars. Van laserlassen tot 3D-printen en robotinstallaties, de verschillende onderdelen van de sector zijn goed vertegenwoordigd.

ESEF Maakindustrie 2022

Ontwikkelingen in de industrie

De maakindustrie staat voor grote uitdagingen. Smart industry, industry 4.0 en servitization zijn hiervoor erg belangrijk maar ook zaken als grondstoftekorten en het werven van personeel hebben grote impact. Peter Wennink, CEO van ASML, gaf bij de opening aan dat samenwerking in de keten bij innovatie van enorm belang is. Dit betreft niet alleen innovatie van de machines zelf maar ook service en onderhoud. Michel van Buren van BLMC onderschrijft dit en voegt daar het belang van servitization aan toe. Door de digitalisering komt servitization steeds meer centraal te staan, en dat heeft dan ook weer raakvlakken met zaken als circulariteit en duurzaamheid. We bewegen steeds meer richting een autonome economie waar de mens minder centraal staat. Om de grote uitdagingen te overwinnen moeten we meer samenwerken, en zorgen dat open innovatie mogelijk wordt gemaakt.

3D plein

3D printen wordt volwassen

3D printen was volop aanwezig op de beurs. Het nieuwe van deze technologie is er misschien wel af, maar de innovatie gaat volop door. In het verleden werd er veel met kunststoffen geprint maar momenteel is het ook mogelijk om eindonderdelen in bijvoorbeeld rvs te printen. Fantastische ontwikkelingen allemaal, maar we zijn er nog niet volgens Herman van Bolhuis van 3DMZ. Hij geeft aan dat er een nieuwe basis gelegd moet worden om op een grote schaal industrieel 3D printen mogelijk te maken. Hiervoor is niet alleen technische innovatie nodig maar er moet ook gekeken worden naar nieuwe businessmodellen. Denk bijvoorbeeld aan licenties om 3D-modellen aan te bieden. Daarnaast is er ook een grote behoefte aan mensen met de juiste skills, en hier geld ook weer dat de volledige keten moet meebewegen om de innovatie mogelijk te maken.

3D printer

Op naar de volgende

Wij kijken terug op een fantastische en leerzame TechniShow 2022. Ben jij hier ook geweest of heb je tips voor een volgend event? Laat het dan weten in de comments hieronder, en wie weet zien we je bij een volgende vakbeurs in de toekomst.