Spectrum Solarteam update #4: de motorcontroller inbouwen

Met de start van het nieuwe jaar gaat het Spectrum Solarteam weer hard aan de slag. Na het testen van schroeven is het nu tijd om de nieuwe motorcontroller in de boot te bouwen en te testen. In deze video doen ze verslag.

Nieuwe motorcontroller 

Na maandenlang varen met een geleende motorcontroller, was de blijdschap groot: een gloednieuwe controller werd bezorgd. Het is een belangrijk onderdeel voor de aansturing van de motor en snelheidsaanpassing.

Na het plaatsen van de motor, is ook gelijk de uitlezing van de controller geïnstalleerd en getest. Hiermee is onder andere het toerental, de temperatuur van de controller en geleverde stroom uit te lezen. Dit is een flinke stap vooruit, want hiermee kunnen zowel de schipper als degenen aan wal, wat betreft de motor en controller, een oogje in het zeil houden.

De nieuwe motorcontroller
Jurre test de motorcontroller

Solid state contactor 

Naast het plaatsen en testen van de motorcontroller zijn de mannen ook begonnen met het ontwikkelen van een solid state contactor. ‘Deze zorgt ervoor dat we de spanning tussen de accu en de zonnepanelen kunnen verbreken’ vertelt het team op hun website. 

Op dit moment maken ze gebruik van een oude relais. Dit is nadelig omdat het mechanisch is en op den duur stuk gaat. Om slijtage te verminderen en minder energie te verspillen, ontwikkelen ze een solid state contactor. Met al deze nieuwe aanpassingen streeft het team naar een zo efficiënt mogelijke vaart. 

De komende weken gaat het team aan de slag met de nieuwe aandrijving van de boot. Hiervan geven we je binnenkort uiteraard een update.