Spectrum Solarteam update #3: schroeven testen

Door de aangescherpte coronamaatregelen in september werd de enige nog geplande race van dit jaar helaas ook afgelast. Het team maakte echter van de nood een deugd en besloot zich te richten op hun meerjarenplan. In 2024 willen de mannen een boot hebben waarbij alle onderdelen opnieuw ontwikkeld zijn ten opzichte van de huidige. Vlak voordat de lockdown inging, konden ze hiervoor drie nieuwe schroeven testen.

Stap voor stap verbeteren

De boot waarmee het Spectrum Solarteam over vier jaar het water op wil, is geen losstaand project. De ideeën en uitwerkingen van de verschillende onderdelen worden namelijk nu al getest op hun huidige boot. 

Zo zijn de afgelopen maanden een aantal belangrijke onderdelen verbeterd en toegepast. Een nieuwe accu werd geplaatst, bekabeling gelegd, de telemetrie verbeterd en geüpgraded met een lcd-scherm om de belangrijkste waardes af te kunnen lezen. “Zo worden we elk jaar een stukje beter en hebben we een realistische planning om alle ontwikkelingen uit te voeren”, licht het team toe.  

Schroeven testen

De afgelopen weken stak het team, op gepast anderhalve meter afstand, de koppen bij elkaar om nieuwe schroeven te testen. Deze ontwierpen ze samen met hun collega’s van DB-20 Solar Boat Racing. Vlak voordat de lockdown inging konden ze drie schroeven aan een praktijktest onderwerpen. In deze video doet het team verslag van de testvaart en hun bevindingen. 

Nieuwe aandrijving

De volgende uitdaging die voor de boeg ligt, is een nieuwe ‘inline’ aandrijving. Hierbij ligt de motor onderin het staartstuk onder het waterniveau. Hopelijk kunnen we daar binnenkort verslag van doen.