Zo kies je de juiste persluchtslang van Festo

Persluchtslangen zijn de levensaders van je pneumatiektoepassing. De juiste slangkeuze is dan ook enorm belangrijk om lekkage en schade te voorkomen. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? In dit blog bespreek ik de persluchtslangen van Festo.

Persluchtslangen in vier materiaalsoorten

Festo maakt persluchtslangen in vier verschillende materiaalsoorten:

  • Polyurethaan (PU). Deze slangen combineren flexibiliteit met een goede chemische bewerkelijkheid.
  • Polyetheen (PE). Slijtvaste slangen met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding.
  • Polyamide (Nylon). Deze slangen zijn goed bestand tegen een hoge werkdruk en temperaturen.
  • Teflon. Qua materiaalsoort is dit de meest hoogwaardige slang.

Welke toepassing heb je voor de slang?

Voor je keuze is het belangrijk rekening te houden met de omgevingsfactoren en de toepassingen in de machine. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle slangen geschikt voor hoge werkdrukken of bijtende stoffen. Bedenk daarom goed voor welke toepassing je de slang gaat gebruiken.

Hieronder lees je meer over de belangrijkste eigenschappen van de materiaalsoorten en voor welke toepassingen deze geschikt zijn.

Polyutheraan (PU) slangen: flexibel en veelzijdig

De PUN-H is de meest veelzijdige slang. Deze heeft namelijk de laagste buigradius en is bestand tegen hydrolyse. Door de flexibiliteit is deze geschikt voor bewegende delen zoals kabelrupsen.

Bovendien is deze FDA-gecertificeerd, waardoor je deze kunt gebruiken in voedselproductieprocessen. Daarom is deze slang transparant zodat condensvorming direct zichtbaar is.

De PUN-H persluchtslang van Festo

De PUN-CM is geschikt voor statisch gevoelige componenten. Dit komt door de specifieke compound met antistatische eigenschappen. Hiermee is de slang ook geschikt voor ATEX-omgevingen.

Voor laswerkzaamheden zijn twee polyurethaan slangen geschikt: de vlam vertragende PUN-V0 en de PUN-V0-C, die extra bescherming tegen lasspatten biedt.

Polyetheen (PE) slangen: stug maar betrouwbaar

Polyetheen slangen zijn slijtvast en chemisch bestendig. Daar tegenover staat wel dat ze stugger zijn. Festo heeft twee typen PE slangen. Als eerste de PENslang, die chemisch- en vochtresistent is.

Daarnaast is er de PLN-slang. Door de UV-resistente eigenschappen is deze geschikt voor buitenluchttoepassingen. Dit geldt vanwege de pigmentafbraak in de kunststof echter alleen voor de zwarte variant. Daarom adviseer ik voor de zwarte variant te gaan bij buitentoepassingen.

Polyamide (nylon) slangen: hitte- en drukbestendig

Polyamide, ook wel nylon genoemd, is een materiaal met een hoge stijfheid. Daarnaast heeft het een hoog smeltpunt.

De standaard polyamide slang van Festo is de PAN. Deze heeft een drukbereik tot 19 bar overdruk en kan een maximale temperatuur van 80˚ C aan. Voor een slang met een hogere maximale druk moet je de PAN-R hebben. Deze heeft een drukbereik tot maximaal 35 bar overdruk.

Voor de mobiele industrie is de PAN-MF slang ontwikkeld. Deze is namelijk gecertificeerd voor mobiele machines. Ook is er nog een lasspatbestendige variant, de PAN-V0.

Teflon slangen: high-end met een breed bereik

Tot slot de teflon persluchtslangen van Festo. De meest hoogwaardige slang in het pakket is de PFAN. Deze bestaat naast teflon (polytetrafluoretheen) uit perfluoralkoxyalkaan. Met een groot drukbereik (-0,95 tot +14 bar), temperatuurbereik (-20˚ C tot +150˚ C) en chemische bestendigheid is de PFAN enorm veelzijdig. Hij is goed inzetbaar voor omgevingen met agressieve reinigingsmiddelen. Eveneens heeft deze slang een FDA-food-certificering, ideaal voor toepassingen in de voedselindustrie.

Het broertje van de PFAN is PTFEN, die volledig uit teflon bestaat. Het is een voordeliger alternatief en heeft een lager drukbereik (-0,95 tot +12 bar). Daarnaast is deze slang alleen in een transparante uitvoering verkrijgbaar.

Een overzicht

MateriaalsoortPolyurethaan (PU)Polyetheen (PE)Polyamide (nylon)Teflon
Festo-slangtypePUN-H
PUN-CM
PUN-V0
PUN-V0-C
PEN
PLN
PAN
PAN-R
PAN-MF
PAN-V0
PFAN
PFTEN
Het overzicht van persluchtslangen van Festo

Vragen over persluchtslangen?

Elke typeslang is dus geschikt voor een andere toepassing. Onderstaand overzicht laat goed de eigenschappen per slang zien. Kom je er niet uit of heb je vragen? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina of neem contact met ons op.  

Lees ook:
Bespaar gericht binnen persluchtinstallaties van Festo
Zo combineer je de slangen en koppelingen van Festo