Zo combineer je de slangen en koppelingen van Festo

Binnen de pneumatiek bestaan er vele slangen en koppelingen. Deze zijn vaak te combineren voor specifieke toepassingen, maar niet iedere combinatie is geschikt. Door de uiteenlopende eigenschappen en de eisen voor opstellingen, zien velen door de bomen het bos niet meer. Om je wegwijs te maken, heeft Festo een handig overzicht gemaakt. De uitgangspunten voor de combinaties leg ik hier graag aan je uit. 

Stel voorwaarden aan het materiaal 

Hoewel het scala aan slangen en koppelingen kan overweldigen, bepalen vaak enkele factoren je uiteindelijke keuze. Deze zijn het medium (perslucht, vacuüm en water), de bestendigheid (werkdruk, temperatuur, chemicaliën, hydrolyse) en het montagesysteem van de koppeling (bijvoorbeeld klik-, insteek-, wartelkoppeling of slangpilaar). Het is dan ook belangrijk om altijd eerst je voorwaarden wat betreft het materiaal vast te stellen voordat je tot aankoop overgaat. 

Toepassing per industriegroep

In de basis bepaalt de specifieke toepassing welke slang-en-koppeling-combinatie geschikt is. Toepassingen binnen de food & beverage of procesindustrie vragen om bestendigheid tegen extreme temperaturen (-20 ⁰C tot + 120 ⁰C), bijtende chemicaliën en hydrolyse. In de elektronica-industrie bieden antistatische slangen uitkomst voor bescherming van elektrische en elektronische componenten. In de automotive industrie bepalen de hoge werkdrukken en temperaturen de geschiktheid van een persluchtslang en de koppeling. Festo heeft ook een aantal combinaties voor standaard toepassingen uitgewerkt.

Aanbevolen combinaties 

In de tabel hieronder zie je welke combinaties mogelijk zijn. De door Festo aanbevolen combinaties – op basis van technische specificaties – zijn hier  oranje weergegeven. Belangrijk is dat je bij de combinatie goed let op de uitwendige slangdiameter. Hierbij gelden namelijk een aantal uitzonderingen. Deze staan onder de tabel aangegeven. 

Slangtype Koppeling
QS1) NPQM2) NPQH2) NPQP3) NPQR4) QS-V04) NPCK5) NPKA6) CN7) CK8)
PUN-H ++ ++ ++ ++ ++ + ++ ++ ++ ++
PUN-H-DUO ++ ++ ++ ++ ++ + ++ ++ ++ ++
PUN-CM + ++ ++ + + + ++ + + +
PUN-V0 + ++ ++ + ++ + ++ + + ++
PUN-V0-C + + ++ + ++ + ++
PEN ++ ++ ++ ++ ++ + ++ ++ ++
PLN ++ ++ ++ ++ ++ + ++ ++ + ++
PAN ++ ++ ++ ++ ++ + ++ ++ ++ ++
PAN-R ++ ++ ++ ++ ++ + ++ ++
PAN-V0 + + + + + ++
PAN-MF ++ ++ ++ ++ ++ +
PFAN ++ ++ ++ ++ ++ + ++ ++ ++ ++
PTFEN     ++ ++ ++   ++    

Legenda:  
++ Geschikte combinatie
+ Beperkte geschiktheid (op aanvraag) 
– Niet geschikt 
1) Met uitzondering van uitwendige slangdiameter 14 mm 
2) Met uitzondering van uitwendige slangdiameter 3 en 16 mm
3) Met uitzondering van uitwendige slangdiameter 3, 14 en 16 mm 
4) Met uitzondering van uitwendige slangdiameter 3 en 4 mm 
5) Geschikt voor uitwendige slangdiameter 4 t/m 10 mm 
6) Geschikt voor uitwendige slangdiameter 6 mm 
7) Geschikt voor uitwendige slangdiameter 3 t/m 8 mm 
8) Geschikt voor uitwendige slangdiameter 4 t/m 8 en 16 mm 

Download hier een uitgebreider overzicht van de combinaties en specificaties. 

Gebruik het juiste gereedschap 

Het combineren van de juiste persluchtslangen en koppelingen is één ding, montage is iets anders. Speciaal hiervoor heeft Festo een slangknipper en een koppelingstool ontworpen. Met de slangknipper knip je gemakkelijk slangen tot 20 mm recht af. Daarnaast heeft deze een vergrendeling waardoor die nooit onbedoeld opengaat. De ontkoppelingstool is handig voor QS-insteekkoppelingen die dicht op elkaar zitten. Met de tool werk je namelijk gemakkelijk in kleine ruimtes. 

Heb je vragen over pneumatiekslangen en koppelingen, of een andere technische vraag? Stel ze hieronder of neem contact op met 088-0666004.