Zelfinstellende buffering in jouw Festo-cilinder? Met de PPS-check weet je of het kan

“Less is more”, luidt de belofte van Festo’s zelfinstellende pneumatische buffering (PPS). Met deze handige techniek bespaar je een hoop instellingstijd en ben je qua einddemping verzekerd van continue prestaties. Om te bepalen of het geschikt is voor jouw toepassing, heeft Festo de PPS-check. Hier leg ik uit hoe het werkt en wat de voordelen van PPS zijn.

Hoe werkt PPS?

Zelfinstellende buffering is een speciale vorm van demping. Hierbij wordt een specifiek luchtvolume ingesloten in de eindkamer van de cilinder, wat voor de remming zorgt. Belangrijk bij PPS is dat deze de luchtuitvoer zelf instelt. Hij past zich automatisch aan de omstandigheden aan en minimaliseert het effect van schokken in de machine. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld PPV waarbij je dit zelf handmatig moet instellen.

Het ontsnappen van de bufferlucht is namelijk afhankelijk van de dempingslag. Met PPS ben je zeker van een constante dempingkwaliteit. Daarnaast bespaar je een hoop tijd doordat de cilinder niet ingesteld hoeft te worden. Bovendien hebben PPS-cilinders geen stelschroef waardoor de kans op vuilophoping erg klein is.

PPS uitsluitend geschikt voor 80% van alle toepassingen en is te gebruiken bij niet al te hoge belastingen en snelheden. Het biedt voordeel bij synchronisatie van meerdere cilinders en applicaties waar gereinigd wordt (clean design).  

PPS-check tool

Om te bepalen of vooringestelde demping geschikt is voor jouw toepassing en cilinderkeuze, heeft Festo de PPS-check. Met dit online tooltje weet je snel of PPS mogelijk is. Op basis van het cilindertype, oriëntatie, druk, werkdiameter, slag en belasting.

De PPS-check tool van Festo

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze hier onderaan de pagina bij de reacties of neem gerust contact op met 088-0666000. Ik, of een van mijn collega’s helpen je graag verder.  

Lees ook:

Zo kies je de juiste persluchtslang van Festo
De elektrisch en pneumatisch bediende ventielen van Festo
Festo’s vacuümgeneratoren maken onderdruk indrukwekkend