Waarom gebruik je pneumatische geluidsdempers?

Naast het dempen van geluid zijn er meerdere voordelen van het gebruiken van een pneumatische demper. In dit blog laat productspecialist Eerjan je zien welke voordelen er zijn, en waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste demper.

Wat is een pneumatische geluidsdemper?

Een pneumatische demper dempt geluid. Wanneer er lucht vanuit je ventiel, cilinder of ander deel van je machine gaat, gebeurt dat vaak met een hoop geluid. Dit is niet prettig voor je oren. Met een geluidsdemper breng je het aantal decibellen omlaag. Is je geluidsniveau bijvoorbeeld rond de 80 decibel? Met de juiste demper daalt dit al naar 60 decibel, een behoorlijk verschil.

Geluidsdempers

Andere voordelen geluidsdempers

Een ander voordeel is dat er geen vuil in je systeem komt door de demper. Andersom werkt dit ook, vanuit je systeem wordt er niks de lucht in geblazen.

Waar moet je rekening mee houden?

Welk type je nodig hebt hangt af van je aansluiting, bijvoorbeeld een draadaansluiting. Het kan ook zijn dat je een slangaansluiting hebt. En je moet rekening houden met wat voor luchtdoorstroom je hebt. Kan het de flow van de lucht wel aan.

Pneumatische dempers

Kunststof versus messing

Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen tussen een demper van kunststof of van messing: stof, vocht, temperatuurbestendigheid en een corrosieve, agressieve omgeving. Hangen er bijvoorbeeld zuren in de lucht dan moet je daar rekening mee houden bij het kiezen van de juiste demper.

Regelbare dempers

Binnen de messing varianten zijn er dan nog twee uitvoeringen. Als eerste de standaard doorlaat geluidsdemper. En daarnaast nog een variant met een regelbare functie. Hiermee kan je regelen met welke snelheid de lucht door de geluidsdemper heen gaat.

Regelbare demper

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

Bekijk hier het overzicht van onze geluidsdempers:

Pneumatische geluidsdempers

Lees ook:

BSP-draad in de pneumatiek: zo zit het
Solide pneumatiek met de MS Basic-componenten van Festo
Snel de juiste zuignap en generator met de Festo-vacuümtool