Waarom een in-line olienevelaar gebruiken?

Een in-line olienevelaar is een handig middel om je pneumatische gereedschap gesmeerd te houden. Maar hoe werkt een olienevelaar precies en hoe pas je deze toe? Ontdek het in deze video van onze productspecialist Eerjan.

Transcriptie

Vandaag wil ik het met jullie hebben over deze in-line olienevelaar. Waarom zou je deze gebruiken ten aanzien van het setje dat standaard in je luchtleidingsysteem zit? Voor sommige toepassingen is het niet wenselijk om olie in je systeem te krijgen. Bij het spuiten van verf wil je bijvoorbeeld niet dat er olie, water of vuil bij de spuit komt. Maar bij andere toepassing wil je dit juist wel. Ik heb hier bijvoorbeeld een slagmoersleutel, bestaande uit allerlei draaiende delen. Hiervoor kun je om de zoveel tijd twee druppels olie met een oliekannetje aanbrengen, maar je kunt ook een olienevelaar gebruiken.

De olienevelaar gebruiken

De olienverevelaar plaats je zo dicht mogelijk achter je gereedschap. Om dit te laten zien draai ik de luchtkoppeling even los. Normaal gesproken draai je teflontape om de koppeling voor een goede verbinding. De olienevelaar sluit je nu direct op het gereedschap aan, waarna je de luchtkoppeling weer op de olienevelaar draait (nu is deze in-line). Op deze manier heb je de vernevelaar zo dicht mogelijk op je slagmoersleutel. De olie die je gebruikt komt hiermee rechtstreeks in je slagmoersleutel.

De olienevelaar vullen

Ik zal nu laten zien hoe je de olienevelaar vult en leg ik uit hoe deze de olie afgeeft. Dit laatste gebeurt door het zogenaamde venturi-effect dat ik met behulp van dit whiteboard duidelijk zal maken.

Normaal gesproken is een luchtleiding recht. Hierbinnen verplaatst lucht zich met een bepaalde hoeveelheid en snelheid. Een venturi is een vernauwing in de doorlaat die zorgt dat de snelheid bij de vernauwing verhoogt en er bij dit punt een vacuüm ontstaat. Bij de venturi in de olienevelaar zit ook het oliereservoir. Het vacuüm trekt de olie naar buiten waarna deze vernevelt met de lucht.

De olievnevelaar bestaat aan de ene kant het buitendraad en de andere het binnendraad. In het midden zie je hier de venturi zitten. In dit geval zorgt deze venturi er voor dat er iedere minuut een druppel olie vernevelt.

Aan de bovenkant zit een schroefje met een O-ring. Deze draaien we los. Vergeet deze na het vullen niet terug te plaatsen. Voordat je de olienevelaar vult, is het verstandig er papier onder te leggen, voor het geval er wat olie uit loopt.

Vervolgens pak ik het smeerkannetje met de speciale nevelsmeerolie. En dan is het eigenlijk een kwestie van het kannetje even op de kop houden en de olie in het reservoir spuiten.

Nu het reservoir gevuld is, pak ik het schroefje met de O-ring en schroef hem weer dicht. Dan haal ik nog even het doekje eroverheen om de olie aan de buitenkant te verwijderen.

Hiermee voorkom je dus dat je iedere keer een druppeltje in je gereedschap moet doen. Je plaatst de olievernevelaar er eenvoudig tussen. Gebruik bij de bevestiging wat teflontape voor een sterke verbinding.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen, suggesties of opmerkingen naar aanleiding van deze video? Laat gerust een berichtje achter onderaan deze pagina of neem contact op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:
Olienevelaar 1/4″
Festo -Nevelsmeerolie voor pneumatische systemen
Oliespuit PE 250ml
Slagmoersleutelset 1/2″

Lees ook:
Olie in de perslucht: wanneer wel en wanneer niet?