Veiligheidssnelkoppelingen

Veiligheid op de werkvloer is belangrijk voor zowel de werknemer als de werkgever. Uiteraard valt ook het gebruik van perslucht hieronder. Hier kunnen we onder andere het gebruik van veiligheidskoppelingen onder scharen.

Iedereen herkent wel de knal die ontstaat als je een onder druk staande standaard snelkoppeling ontkoppelt. Het is helaas niet alleen de knal, maar ook schiet de insteeknippel uit het koppelhuis. Hierdoor kunnen gebruiker of omstanders ernstig letsel oplopen.

Om op een veilige manier te ontkoppelingen zijn er de zogenoemde “veiligheidskoppelingen”. Voor de ARBO-wet zijn deze (nog) niet verplicht, maar het is wel de verantwoordelijkheid van de werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen. En in dit geval richt zich dit op artikel 3.17 van het ARBO-besluit:

“Voorkomen gevaar door voorwerpen, producten, vloeistoffen of gassen”

Het gevaar te worden getroffen of geraakt door voorwerpen, producten of onderdelen daarvan dan wel vloeistoffen of gassen, of het gevaar bekneld te raken tussen voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, wordt voorkomen en indien dat niet mogelijk is zoveel mogelijk beperkt.

Ofwel, voorkomen is beter dan genezen. Dus waarom een risico lopen als wij hier een oplossing voor hebben? Bekijk onze Prevost-koppelingen.