TCO₂ van Festo: duurzame actuatoren vergelijken

Steeds meer bedrijven willen hun pneumatische productieprocessen verduurzamen. Veelal speelt hierbij de afweging tussen pneumatisch of elektrisch aandrijven een rol. Maar hoe meet je nu wat de beste optie is voor jouw toepassing? Om het verbruik en besparing helder te maken, lanceerde Festo onlangs TCO: een handige online vergelijkingstool.

Hoe werkt de vergelijkingstool?

De TCO₂, een samentrekking van Total Cost of Ownership (TCO) en CO₂ vergelijkt een elektrische en pneumatische actuators voor je. Dit op basis van een aantal in te vullen variabelen, zoals het type actuator (normcilinder of geleidingscilinder), de bewegingsrichting (horizontaal of verticaal), slaglengte en het laadvermogen. Hierna vul je het benodigde aantal cycli per minuut in, evenals de bedrijfstijd voor je toepassing en je energiekosten per KWh.

Na wat rekenwerk toont de tool enerzijds elektrocilindereenheden en anderzijds normcilinders, geleidingscilinder die in jouw straatje passen (evenals de relevante componenten). Daarbij zie je in één oogopslag je jaarlijkse energieverbruik, energiekosten en CO₂-emissie (in kg/jaar, gebaseerd op de database van de International Energy Agency). Overigens worden hierbij parameters als levensduur, geleide last of omgevingsomstandigheden niet meegenomen. Wel kun je, wanneer je met je Festo-account bent ingelogd, direct de aankoopprijs en de TCO voor een periode van 4 jaar inzien.

Hier vind je de TCO2-tool op Festo’s website

Screenshot van de TCO₂ van Festo
Screenshot van de TCO₂ vergelijker van Festo

Vragen of opmerkingen?

Samenvattend is de TCO₂-tool van Festo een handig hulpmiddel om je energieverbruik en mogelijke besparing inzichtelijk te maken. Heb je vragen of opmerkingen over de tool, of specifiekere vragen over de elektrische en pneumatische actuatoren. Stel ze hier onderaan de pagina bij de reacties of neem gerust contact op met 088-0666000. Ik, of een van mijn collega’s helpen je graag verder.

Lees ook:

De elektrisch en pneumatisch bediende ventielen van Festo
Slim werken met Festo’s CAD-plugi
nZelfinstellende buffering in jouw Festo-cilinder? Met de PPS-check weet je of het kan
De SDBT-MSX van Festo: een robuuste en zelflerende sensor