Snel de juiste zuignap en generator met de Festo-vacuümtool

Festo heeft een handige tool om de juiste combinatie van vacuümzuignappen en -generatoren te maken. Aan de hand van vereiste parameters bepaal je snel de beste oplossing. In dit blog neem ik je graag stapsgewijs mee door de tool om de beste oplossing voor jouw pneumatiektoepassing te vinden.

De voorwaarden voor vacuüm

Voordat ik de vacuümtool van Festo bespreek, is het eerst noodzakelijk om vast te stellen of vacuümtechniek überhaupt een oplossing biedt voor jouw toepassing. Hiervoor moet de toepassing namelijk aan drie basisvoorwaarden voldoen.

  • Egale grijpvlakken
  • De werkstukoppervlakken dienen lucht door te laten
  • Een maximale grijpkracht van 7N per cm²

De tool gebruiken

Voldoet je toepassing aan deze voorwaarden? Dan kun je de tool gebruiken. Deze bepaalt aan de hand van variabelen, zoals het werkstuk, positie van de zuignap, vacuümvolume en aandrijving, welke zuignap-vacuümgeneratorcombinatie het meest geschikt is voor jouw toepassing. Ik zal deze hier kort toelichten.  

1. Het werkstuk 

Het werkstuk kan regelmatig of onregelmatig gevormd zijn. De vorm is met name belangrijk voor de plek waarop je zuignappen kunt plaatsen. Nadat je de vorm hebt geselecteerd, vul je de afmetingen, het wrijvingscoëfficiënt tussen het werkstukmateriaal en zuignapmateriaal in. Deze is eenvoudig op te zoeken in de tabel. Vervolgens vul je ook de massa in. 

Screenshot werkstuk Festo vacuüm tool voor zuignappen

In dit voorbeeld heb ik een blok marmer van 28 kg en in een afmeting van 1000 x 500 x 20 mm.

2. De positie van de zuignap 

De positie van de zuignap op het werkvlak bepaal je handmatig of op een door de tool vooraf gedefinieerde positie. Bij een handmatige keuze kun je de zuigerposities in een later stadium nog afzonderlijk verschuiven.  

Screenshot positie zuignap Festo vacuüm tool voor zuignappen

Ik kies voor een rechthoek, maar deze kun je ook aanpassen naar bijvoorbeeld cirkelvormig of lineair.

3. De zuignappen

Wanneer je het werkstuk en de positionering hebt bepaald, komen er in de volgende stap een aantal geschikte zuignappen uit de bus. Vervolgens kun je deze lijst verfijnen aan de hand van bepaalde kenmerken, zoals, diameter, materiaal, vorm, type luchtaansluiting enz.  

Screenshot Festo vacuüm tool voor zuignappen

Bij elke optie staat aangegeven wat deze doet en wat er mogelijk is. Zo kun je bijvoorbeeld specifiek voor luchtbesparing gaan. Dit brengt weliswaar een hogere aanschaf met zich mee, maar door de besparing is de energiebehoefte wel lager. Tevens zou je kunnen kiezen voor hoogtecompensatie als het product verschillende diktes heeft.

In dit geval gebruik ik de eerste geschikte zuignap, rond Ø40 mm en maak ik geen gebruik van de extra opties.

Links onderaan in het scherm vind je een overzicht van de specifieke zuignappen die aan jouw voorwaarden voldoen. En, belangrijker, of ze geschikt zijn voor je werkstuk. Dit zie je aan de groene vinkjes of rode kruisjes.

4. Een slang kiezen

Hier is de slangkeuze te selecteren. Ik kies voor de PUN: de meest bekende slang uit het Festo-assortiment.

Screenshot slang kiezen uit Festo vacuüm tool voor zuignappen

5. De vacuümgenerator kiezen

Vervolgens hebben we verschillende keuzes uit vacuümgeneratoren, ook wel vacuümstraalpijpjes of ejectoren genoemd. Ook hier heb je diverse mogelijkheden, zoals uitwerppuls voor het sneller loslaten van het product, volledig mechanische werking, of elektrisch met bijvoorbeeld terugkoppeling naar een PLC en/of een luchtbesparingscircuit.

Screenshot vacuümgenerator Festo vacuüm tool voor zuignappen

In mijn geval gaat een robotarm een roterende beweging maken. Hier voer ik de juiste parameters voor in.

Screenshot beweging bepalen uit Festo vacuüm tool voor zuignappen

6. Krachten en belasting

Het kan zijn dat de gekozen zuignappen combinatie de krachten niet aankunnen. Dan zal je deze moeten aanpassen naar een meer veilige oplossing.

Screenshot krachten en belasting foutief voor Festo vacuüm tool voor zuignappen

Gelukkig kan ik in dit geval een maatje groter nemen, namelijk de Ø 50mm-variant.

Screenshot krachten en belasting correct voor Festo vacuüm tool voor zuignappen

7. De stuklijst

Gefeliciteerd, je hebt de juiste zuignap(pen) voor jouw toepassing gevonden! Het overzicht in de tool met onderdelen kun je nu eenvoudig exporteren als CSV-bestand en/of gelijk bij Festo, of uiteraard bij ons bestellen bij handling en vacuümtechniek.

Screenshot stuklijst voor de Festo vacuüm tool voor zuignappen

Vragen of opmerkingen?

Ik hoop dat je na het lezen een beter inzicht in deze effectieve Festo-tool hebt gekregen. Kom je er nog niet helemaal uit, of heb je misschien een andere vraag over vacuümtechniek of pneumatiek? Laat dan gerust een reactie achter onder dit blog of neem contact op. Ik of een van mijn collega’s helpen je graag verder.

Download hier de vacuüm-tool van Festo
De Festo-zuignappen bij INDI

Lees ook:

Festo’s vacuümgeneratoren maken onderdruk indrukwekkend
Zelfinstellende buffering in jouw Festo-cilinder? Met de PPS-check weet je of het kan
Slim werken met Festo’s CAD-plugin
Waarom een in-line olienevelaar gebruiken?
Festo’s nieuwe smoorventiel is meer dan een VFOEfje