Slowstartventiel biedt veiligheid

Als het gaat om veiligheid is het slowstartventiel een onmisbaar component voor een beheerste machinestart na het uitvallen van de voedingsdruk. Slowstartventielen beschermen zowel de installatie als de operator bij het onder druk zetten van de machine tegen onverwachte cilinderbewegingen en snelheden.

In principe worden cilindersnelheden geregeld met snelheidsregelaars op de ontluchting. Bij een drukloze machine is er echter geen enkele cilinderkamer van lucht voorzien, waardoor de snelheidsregelaars hun functie niet meer uitoefenen. Indien we de persluchtinstallatie van druk voorzien keert de druk brutaal terug in de machine! Door het ontbreken van tegendruk in de cilinders, kunnen die als een pijl uit een boog wegschieten, onverwacht en snel.

Slowstartventiel zorgt voor maximale energie

Cilinders die niet in hun rustpositie staan na een noodstop of een opstart van de machine bewegen met grote snelheid en maximale energie tot eindeslag.

Dit veroorzaakt niet alleen gevaarlijke situaties in de installatie, maar ook een gevaar voor de machine-operatoren. Dat alles is te voorkomen met een slowstartventiel. Deze laat de druk langzaam terugkomen om de hoge opstartsnelheden uit te sluiten.