Hoe vervang je de afdichtingsset van een pneumatiekcilinder?

Voor het onderhoud van een pneumatische cilinder is het goed om af en toe de afdichtingen te vervangen. Hiervoor heb je wel het juiste gereedschap nodig en moet je met een aantal dingen rekening houden. In dit blog laat productspecialist Eerjan zien hoe je dit doet.

Transcriptie

Vandaag laat ik zien hoe je de afdichtingsset van een pneumatiekcilinder vervangt. Hiervoor heb je nodig: de cilinder zelf, een kwastje, de nieuwe afdichtingsset, een schroevendraaier, een ratel om de kappen eraf te halen, een moersleutel en een momentsleutel om de verschillende bouten weer aan te draaien. Ik gebruik in deze demonstratie een normcilinder van Festo.

Gereedschap benodigd voor het vervangen van de afdichting

Wat zit er in de nieuwe afdichtingsset?

Voor de cilinder heb ik een nieuw afdichtinsset besteld. Hierin zit een nieuwe zuiger, O-ringen, een afstrijker, afdichtingen voor de buffer, borgmiddel voor de schroeven en siliconenvrij smeermiddel.

Inhoud van de Festo afdichtingsset voor pneumatische cilinders

De cilinder demonteren

Als eerste demonteer ik alle afdichtingen. Dit doe ik omdat alles ingevet moet worden. Daarbij wil ik niet tussendoor met vette handen de boel weer in elkaar zetten.

Als eerste klem ik de cilinder in de bankschroef vast en draai ik de moer van de zuigerstang af. Vervolgens draai ik alle bouten aan zowel de voor als achterzijde los.

De pneumatische cilinder is vastgezet in de bankschroef zodat de bouten verwijderd kunnen worden

Hierna verwijder je vrij eenvoudig de kop en de bodem van de cilinder. Daarna trek je de stang van de cilinder naar buiten.

De zuigerstang met het kop- en bodemstuk worden uit de cilinderbuis gehaald

De cilinder is nu gedemonteerd. Vervolgens demonteer je met een schroevendraaier de afdichting van de kop van de cilinder. Deze steek je erin en wip je eruit. Dit doe je ook aan de achterzijde. Let hierbij op dat je met de schroevendraaier de kappen niet beschadigd.

Demonteren van de afdichting met een schroevendraaier

Hierna draai ik de stang los. Deze zet ik vast in de bankschroef en met de momentsleutel draai ik hem los. Vervolgens kan ik de moer eraf halen.

De zuiger zit er nu nog op. Hier haal ik de ring vanaf. Dit doe ik ook met de beide zuigerhelften. Daartussen zit een magneet die breekbaar is. Houd hier rekening mee.

Eerjan verwijdert de ring van de zuigerhelft

Vervolgens maak je met een doek alle onderdelen schoon, waarna je alles invet met de kwast.

De afdichtingsset monteren

Ik begin met het monteren van de manchet. Deze druk ik met de juiste zijde in het huis en druk ik stevig aan op de werkbank. Hierbij draai ik hem ook wat rond zodat het er goed in zit. Hierna breng ik de geleiderbussen en de zuiger op de stang weer aan.

de manchet monteren

Vervolgens breng ik de moer weer aan op de stang. Voordat ik dit doe breng ik wel wat borgmiddel aan. Hierna zet ik de stang in de bankschroef en draai hem aan met de momentsleutel. Als deze goed vastzit breng ik de geleiderring weer aan. Nadat de stang helemaal gemonteerd is, breng ik alleen nog wat vet aan.

Borgmiddel aanbrengen op de zuigerstang

De stang breng ik nu weer in de buis aan. Indien nodig kan je hiervoor een geleider gebruiken, bijvoorbeeld een stuk plastic.

Aanbrengen stang in de cilinderbehuizing

Nu de stang erin zit, kan ik de kop en de bodem monteren. Deze schuif ik er voorzichtig in met de juiste kant naar boven.

Het monteren van de kap op de cilinder

Ook de kappen zitten er weer netjes op. Ik hoef ze alleen de bouten nog even vast te draaien. Wel doe ik van tevoren nog wat borgmiddel op. Om te zorgen dat deze goed vastzitten, gebruik ik de momentsleutel. Deze stel ik in op 25 Nm.

De cilinder is weer helemaal gemonteerd. Voor de zekerheid kan je nog een check doen en dan ben je klaar.

Eerjan checkt de cilinder

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende onderdelen:

Festo Normcilinder DSBC-80-125-PPSA-N3
Festo afdichtingsset DSBC-80-PPS-A

Lees ook:

TCO₂ van Festo: duurzame actuatoren vergelijken
Zelfinstellende buffering in jouw Festo-cilinder? Met de PPS-check weet je of het kan
Demping binnen de pneumatiek: elastisch, instelbaar of zelfinstellend?