Hoe vervang ik de klepplaten van een compressor?

Door de klepplaten kan een compressor druk opbouwen. Helaas kunnen ook deze onderdelen na verloop van tijd slijten. In deze video laat productspecialist Eerjan je stapsgewijs zien hoe je klepplaten vervangt.

Transcript

Vandaag laat ik jullie laten zien hoe je de klepplaten van een compressor vervangt. Klepplaten zorgen ervoor dat de compressor druk kan opbouwen. Dit doordat ze aan de ene kant lucht naar binnen laten en deze aan de andere kant binnenhoudt.

close-up van een compressor met de klepplaten.

De klepplaten demonteren

Voor de demontage is het verstandig om eerst de stroom eraf te halen. Er zit een noodstop bovenop de compressor, die je kunt gebruiken. Daarnaast is het belangrijk de compressor leeg te laten lopen. In deze compressor zit nog 8 bar. Ik trek aan de drukontlasting en laat hem helemaal naar 0 lopen.

Close-up van een drukmeter op de  compressor

Nu kunnen we gaan demonteren. Als eerste gaan we alle bouten eraf draaien. De volgorde maakt in dit geval niet uit. Als eerste draai ik ze kruislings los om de spanning eraf te halen. Hierna kan je de kop eraf halen. In dit geval zie je aan de binnenkant dat de shim gedeeltelijk weg is. Het is dus goed dat we deze onderdelen vervangen.

Demonteren klepplaat
versleten shim

Het monteren van nieuwe klepplaten

Ik heb een nieuwe pakking klaarliggen, die doe ik erop met wat vet. Vervolgens kunnen we de de onderdelen weer gaan monteren. Dit doen we op exact dezelfde manier als bij het demonteren. Als geheugensteun is het verstandig om bij de demontage een foto te maken waar alles zit. Denk bij het aandraaien van de bouten dat je niet te ver doordraait, anders kan het aluminium stuk gaan.

invetten pakking
montage kopstuk op de compressor

De nieuwe klepplaten zijn gemonteerd. Als ik de de compressor weer aansluit en aan doe dan trekt deze binnen no time weer naar 2 bar toe.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten als reactie onderaan deze pagina. Mocht je er niet uitkomen met je compressor of iets anders neem dan contact met ons op.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende klepplaat:
Klepplaat compleet

Lees ook:

Veel voorkomende storingen bij compressoren
Kies de juiste persluchtcompressor
Bespaar gericht binnen persluchtinstallaties van festo