Festo’s vacuümgeneratoren maken onderdruk indrukwekkend

Iets met niets grijpen. Het klinkt misschien onmogelijk, maar het kan met
vacuümgeneratoren. In de handlingtechniek is deze technologie is zelfs beter dan handmatige of mechanische grijpmethodes. De vacuümgeneratoren van Festo bewijzen het. In dit blog lees je hoe het werkt en welke generator geschikt is voor jouw toepassing.

Een lesje in het luchtledige

Hoe ontstaat dit schijnbare ‘niets’, het vacuüm eigenlijk? Dat zit zo. Door de druk binnen een volume te verlagen, ontstaat er onderdruk ten opzichte van de omgevende atmosferische druk (+/-1 bar). Dit vormt daardoor een potentiële energiebron. De laagste te bereiken waarde in een vacuüm is 0.001bar (100% vacuüm oftewel 1.013hPa): het absoluut luchtledige.

Het drukniveau in een vacuüm is onder te verdelen in drie niveaus:

  1. Laag vacuüm (30-60% vacuüm)
  2. Middelbaar vacuüm (60-90% vacuüm)
  3. Hoog vacuüm (90-99% vacuüm)

Hoe een vacuümgenerator werkt

Een gangbare manier om vacuüm te creëren is met een vacuümpomp. Deze plaats je aan de aanzuigzijde van je toepassing. Echter kan dit ook op een zuinigere manier met een vacuümgenerator die volgens het Venturi-principe werkt. Hierbij ontstaat vacuüm doordat perslucht door een klein gaatje – ook wel venturi genoemd – naar een grotere buis weggeleid wordt. Een pneumatische vacuümgenerator is daarom voorzien van een of meerdere ejectoren die de onderdruk opwekken. De restlucht neemt hierbij op hoge snelheid zoveel omgevingslucht mee dat er een onderdruk ontstaat.

Dit biedt meerdere voordelen, zoals:

• Flexibele aansturing
• Hoog vacuüm bereik bij geringe volumestroom
• Geen slijtage of onderhoud
• Lage aanschafprijs, economisch gebruik
• Compact en lichtgewicht opbouw

Vacuüm-handling is een ideaal middel om objecten met zeer dunne en grote oppervlakken, zoals papier of platen, te grijpen. Dit geldt ook voor zeer dicht verpakte voorwerpen, zoals elektronicaonderdelen of stangmaterialen. Kortom, vacuümtechnologie maakt het behandelen van deze soms ongrijpbare goederen mogelijk zonder al te veel kosten.

De vacuümgeneratoren van Festo

Festo heeft drie typen vacuümgeneratoren: inline, standaard (los of modulair) en geïntegreerd. Deze zal ik hier kort bespreken.

Inline-vacuümgeneratoren: de VN-serie

Dit type bevat de basisfuncties. Ze zijn flexibel in montage en nemen weinig ruimte in. De ejectoren kan men rechtstreeks in de leiding monteren voor een compacte integratie van vacuüm in de geautomatiseerde toepassing.

Festo’s VN-serie bevat inline-vacuümgeneratoren voor uiteenlopende toepassingen.

Standaard vacuümgeneratoren: de OVEL-serie

Standaard vacuümgeneratoren zijn zeer robuust en kun je in de stuurkast of rechtstreeks op de machine monteren. Deze generatoren in de OVEL-serie van Festo zijn verkrijgbaar voor zowel kleine als grote aanzuigdebieten (tot 200 l/min).

Geïntegreerde vacuümgeneratoren: de OVEM-serie

Tenslotte de geïntegreerde vacuümgeneratoren. Deze bieden een totaaloplossing. Ze combineren namelijk stuurventielen, vacuümsensoren, vacuümfilters en andere nuttige pneumatische toebehoren in één compacte eenheid. Hierdoor heb je ook minder kosten.

De generatoren in de OVEM-serie beschikken bijvoorbeeld over:

  • Stuurventiel voor de venturi
  • Filter
  • Vacuümsensor
  • Geluiddemper

Hoe maak je een goede keuze?

Naast deze drie typen vacuümgeneratoren bestaat er, zoals hierboven beschreven, een verschil tussen laag (L), midden (M) en hoog (H) vacuüm. Hoog vacuüm is geschikt voor niet poreuze producten zoals glas en laag vacuüm voor poreuze producten zoals karton.

Bij de keuze van een vacuümsysteem zijn verder drie parameters belangrijk:

1) De gevraagde onderdruk

Sluit de zuignap goed aan en is het materiaal niet poreus, kies dan een H-vacuümgenerator. De doorstroom is dan wel wat minder, maar omdat er geen lek optreedt, haalt deze nagenoeg direct zijn maximum.

2) Het gevraagde aanzuigdebiet

Is er sprake van poreus materiaal of kan de zuignap niet goed op het oppervlak aansluiten? Kies dan een L-vacuümgenerator. Door de grote luchtverplaatsing is de ejector snel effectief. Wanneer de ejector meer kracht moet leveren door lekkage, heeft het proces daar geen last van.

3) Het verbruik: de ejector

Kies de ejector die bij jouw toepassing past. Is de ejector te klein, dan kost het meer tijd om voor het gewenste vacuüm te zorgen (dit heet de evacuatietijd). Omgekeerd geldt ook: is de ejector te groot, dan loopt het luchtverbruik onnodig op. Het volume achter de ejector is daarbij maatgevend, evenals de slangdiameter en de lengte van de zuignap.

De onderdruk en het aanzuigdebiet zijn dus afhankelijk van het ejectortype en de voedingsdruk.

Een overzicht van het Festo-portfolio

  Functie VN OVEL OVEM Toepassing
Efficiënt Geïnt. luchtspaarfunctie     X Energiebesparing 
  Vacuümgenerator H/L X X X Geschikt voor poreuze én niet poreuze producten
  Doorlaat (mm) 0,45…3 0,45…1 0,45…3 Groot toepassingsbereik
  Aan/Uit- inschakelventiel  X X X Elektrisch aanschakelen op het moment dat vacuüm benodigd is
Besturing en bewaking Ventiel voor afwerphuls   X X Voor hoge snelheid en precisie in de applicatie
  Handmatige afwerphuls inst.   X X Optimaliseren van het systeem
  Druksensor/schakelaar X X X Voor productdetectie en monitoring
  IO-Link integratie   X X Uitgebreide sensor-uitlezing en instelmogelijkheden via PLC software
  Uitgebreide diagnose en instellingen     X Optimale werking en betrouwbaarheid
Werking in het veld Geluiddemper X X X Minimaliseert de geluidsoverlast voor de omgeving
  Geïntegreerd filter     X Voorkomt vervuiling van het systeem en beschermt de componenten
  Montage op manifold mogelijk   X X Centrale montage en ruimtebesparing

Vragen?

Zoals je leest bieden de vacuümgeneratoren van Festo uitgebreide mogelijkheden. De slimme technologie geeft je grip met lucht, maar is zeker niet uit de lucht gegrepen. Heb je overigens nog vragen, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw specifieke toepassing? Stel ze hieronder of neem gerust contact op met 088-0666000, of chat, app of mail. Wij helpen je graag verder.