Festo’s Simplified Motion Series: het beste van twee werelden

Vergeleken met elektrische automatiseringstoepassingen zijn pneumatische betrekkelijk eenvoudig en goedkoop. Dit geldt met name voor bewegings- en positioneertaken. Elektrische toepassingen zijn echter geschikter voor het leveren van datastromen om je productie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Hoe krijg je nu het beste van beide werelden? Festo heeft met hun Simplified Motion Series het antwoord gevonden.

Automatisering op zijn slimst

Festo’s Simplified Motion Series bestaat uit producten voor uiteenlopende  bewegings- en positioneertaken. De algemene deler is een geïntegreerde aandrijving van de mechanische as, waarbij de motor en regelaar zijn geoptimaliseerd voor eenvoudige bewegingen tussen twee mechanische eindposities. De besturing gaat via twee digitale in/uitgangen en is te vergelijken met de werking van een 5/3-ventiel.

Plug-andwork 

Voor de inbedrijfstelling is geen software of pc nodig. De benodigde parameters zijn eenvoudig, handmatig op de aandrijving in te stellen. Daarnaast maken de standaard geïntegreerde digitale I/O (DIO) of IO-Link het mogelijk de eenheid rechtstreeks op de besturing aan te sluiten. Met IO-link kun je onder meer de eindpositie instellen en parameterdata eenvoudig instellen, uitlezen en opslaan. Eenvoudig te installeren en in operatie dus, oftewel plug-and-work.

Unieke eigenschappen  

Naast een eenvoudige installatie heeft de Simplified Motion Series een ander groot voordeel. Doordat je de start- en eindpositie zelf handmatig op de eenheid instelt, maak je accuratere punt-naar-puntbewegingen. Denk hierbij aan soepel afremmen of versnellen, begin-en eindpositie instellen, snelheid van de in-en uitgaande slag, kracht voor uitgaande slag, positie start klem/ persbeweging, of voor handmatige start. Overige belangrijke pluspunten zijn de stabiele snelheid bij laag bereik en een hoge herhalingsnauwkeurigheid.  

Er zijn echter kleine beperkingen om rekening mee te houden. De eenheden in de Simplified Motion Series hebben namelijk een krachtbereik tot maximaal 750N. Daarnaast ben je gebonden aan een maximale snelheid van 0,25m/s. Door de elektronica in deze hybride eenheden zijn ze alleen geschikt voor gebruik in een schone en droge omgeving.  

Online tools   

Wil je weten of de eenheden in de Simplified Motion Series geschikt zijn voor jouw toepassing? Met de online productselectietool van Festo zie je aan de hand van een aantal parameters snel wat de juiste oplossing is. Hieronder geef ik graag een beknopt overzicht van de eenheden en belangrijkste onderlinge verschillen. 

  Product
EGSS ELGE ELGS-BS ELGS-TB EPCS-BS ERMS
Type eenheid Minislede Tandriemas Spindelas Tandriemas Spindelas Draaiaandr.
Bouwgrootte 32,45,60  35 32,45,60  45,60   32,45,60  25,32
Slag Tot 200 mm  Tot 800 mm Tot 800 mm  Tot 2000 mm  Tot 800 mm   –
Belasting Tot 10 Kg  Tot 2,8 Kg  Tot 20 Kg  Tot 5 Kg  Tot 20 Kg   –
Snelheid Tot 235 mm/s  Tot 1100 mm/s  Tot 240 mm/s  Tot 1300 mm/s  Tot 240 mm/s   150 rpm
Duwkracht Tot 250 N Tot 50 N Tot 200 N Tot 75 N Tot 200 N
Draaihoek 90°, 180°
Draaimoment Tot 5 Nm
  Toepassing
Sorteren   x x x x x
Positioneren         x  
Persen x          
Transfereren   x x x x x
Opheffen x x x x x  
Stoppen           x
Deuropener   x x x x  

Vervolgens kun je met de online configurator het product verder naar wens samenstellen (inclusief accessoires). Uiteraard kunnen wij bij INDI dit ook voor je doen.  

Heb je vragen over pneumatiektoepassingen, of een andere technische vraag? Stel ze hieronder of neem gerust contact op met 088-0666004. Wij helpen je graag verder.