Festo’s nieuwe smoorventiel is meer dan een VFOEfje

Klein, licht en kostenefficiënt, dat zijn de drie speerpunten van Festo’s VFOE. Dit nieuwe smoorventiel met terugslagklep is snel handmatig instelbaar en tot wel 50% lichter dan zijn voorgangers. In dit blog deel ik graag de bijzondere eigenschappen van dit ventiel met je.

Directe controle via push-to-lock

Met de VFOE pas je eenvoudig de snelheid van cilinders aan. Met de zogenaamde push-to-lock-functie klik je het ventiel open en dicht en pas je in een handomdraai de flow aan. De roterende, vergrendelbare knop met buitendraad kan namelijk 360° draaien. Bovendien heeft de knop een indicator waarmee je de ingestelde waarde kunt herleiden.

Door de push-to-lock-functie, gecombineerd met de ‘push-in’-aansluiting voor de slang, ben je in een mum van tijd in bedrijf. Het kleine formaat en lage gewicht maken dit smoorventiel bovendien bijzonder geschikt voor algemene toepassingen en kleine ruimtes.

Het VFOE-smoorventiel in combinatie met zijn voorganger, de GLRA van Festo

Een vergelijk met de andere haakse smoorventielen

Festorekent de VFOE onder haar basissegment smoorventielen. Door de polymeren behuizing biedt  deze bijvoorbeeld maar een matige resistentie tegen corrosie. Qua stromingscapaciteit bij volledige opening is hij ook vrij standaard, vergeleken de GRLA, CGRLA & VFOF-ventielen van Festo.  

Desalniettemin ondersteunt de VFOE wel een brede range aan aansluitingen (G-draad M5 – 1/2″ en R-draad 1/8″ – 1/2″). Naast de scherpe prijs is een ander pluspunt van de VFOE is dat deze ook verkrijgbaar is in volumeverpakking. Erg handig voor de grotere projecten!

Zoals ik al aangaf is de VFOE aanzienlijk kleiner dan de overige smoorventielen van Festo. Ter vergelijking hier de VFOE naast de GRLA-D-serie.

Betrouwbare regeling van toe- en afvoerlucht

De VFOE-serie bestaat uit een smoorventiel voor luchttoevoer (LE) en een voor luchtafvoer (LS). ‘LE’ staat voor haakse vorm (L) en exhaust (E), oftewel uitlaat. Dit ventiel smoort tijdens het ontluchten in een dubbelwerkende cilinder de ontluchtende kamer waardoor er een buffer ontstaat. Hierdoor krijg je een betrouwbare slag. Een ander voordeel is dat je de maximale flow gebruikt, waardoor je hem snel op de gewenste druk brengt. Je herkent de VFOE-LE aan de blauwe regelknop.

De ‘LS’ heeft eveneens een haakse vorm (L) maar regelt de luchtaanvoer (Supply (S)). In dit ventiel vindt de smoring plaats tijdens het beluchten van de cilinder. Dit maakt hem geschikt voor enkelwerkende cilinders, cilinders met korte slaglengtes of kleine diameters. Je herkent de VFOE-LE aan de lichtblauwe regelknop.

Koppelingen en draadaansluitingen combineren

Bij de VFOE-LE en VFOE-LS zijn diverse metrische koppelingen (QS) te combineren met diverse maten draadaansluitingen van de BSP-G en BSP-R van Festo. In het schema hieronder vind je de mogelijke combinaties tussen de koppelingen (P1) en draadaansluitingen (P2).

Een schematische weergave van de VFOE-LE en VFOE-LS met de diverse metrische koppelingen (QS) maten draadaansluitingen van de BSP-G en BSP-R .

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over de VFOE, of het beste smoorventiel voor jouw pneumatiektoepassing? Stel ze hier onderaan de pagina bij de reacties of neem gerust contact op met 088-0666000. Ik, of een van mijn collega’s helpen je graag verder.

Naar ons assortiment: de VFOE-smoortventielen met terugslagklep

Lees ook:
De elektrisch en pneumatisch bediende ventielen van Festo
Zo kies je de juiste persluchtslang van Festo
Festo’s vacuümgeneratoren maken onderdruk indrukwekkend