Festo’s grijpertechnologie neemt je het werk uit handen

Product handling automatiseren is secuur werk. Pneumatische grijpers bieden in veel gevallen uitkomst voor uiteenlopende producten en werksituaties. In dit blog ga ik in op de diverse Festo-grijpers en een handige tool, waarmee je snel weet wat de beste oplossing is voor jouw pneumatiektoepassing.

Welke grijpers zijn gangbaar?

Grijpers, of grippers, zijn ruwweg onder te verdelen in mechanische en niet mechanische varianten (ook wel balggrijpers genoemd). Onder mechanische grijpers verstaan we alle grijpers die met een mechaniek werken zoals:

Parallelgrijper. Hierbij bewegen de vingers parallel van elkaar

parallelgrijper van Festo

Hoekgrijper. Hierbij bewegen de vingers in een hoek van 20° per klauw / vinger

hoekgrijper van Festo

Zwenkgrijper. Dit is een combinatie van een zwenkmodule en een parallel grijper

Zwenkgrijper van Festo

Driepuntsgrijper. Hierbij bewegen de bewegen de vingers synchroon naar binnen of/en naar buiten.

driepuntsgrijper van Festo

Radiaalgrijper. Hierbij bewegen de vingers in een hoek van 90° per klauw/vinger

radiaalgrijper van Festo

Naast de mechanische grijpers zijn er ook de minder bekende balggrijpers. Deze zijn ideaal voor het oppakken van delicate en breekbare producten. Deze zijn er in twee varianten: balggrijpers en adaptieve vormgrijpers

Balggrijper. Deze klemt de lasten aan de binnencontour, ofwel grijpt producten vanuit de binnenkant zoals bijvoorbeeld voor glaswerk.

balggrijper van Festo

Adaptieve vormgrijper. Dit is een exotische variant waarbij de balg zich om het product vouwt om het zodoende op te kunnen tillen.

Adaptieve vormgrijper van Festo

De uitdagingen van product handling

Wanneer je grijpers toe wilt passen in je product handling-processen, dien je rekening te houden met verschillende variabelen zoals laadvermogen, de benodigde slaglengte, grijprichting (sluitend of openend) en het materiaal waarmee je werkt. Aan de hand van deze variabelen kun je een of meerdere grijpertypen uitkiezen voor je specifieke werkprocessen.

Festo heeft een aantal basisgrijpers (wat is de gemene deler?) en een aantal geavanceerde grijpers op de markt gebracht. Om eenvoudig een geschikte basisgrijper te vinden, heeft Festo een handige tool: https://www.festo.com/nl/nl/s/gripper-sizing/

Nadat je de gewenste waarden bij de diverse variabelen hebt ingevoerd, toont de tool de beste grijpers voor jouw situatie. Hierbij toont de tool steeds twee resultaten: een exact resultaat die de ingevoerde waarden zo nauwgezet mogelijk benadert, en een ‘performance’ resultaat waarbij een kwalitatief zwaardere uitvoering staat aangegeven.

Naast de grijpers vind je ook andere Festo-onderdelen die bij de grijper geleverd krijgt, zoals koppelingen, kabels en slangen. Eveneens vind je een overzicht van de elementen die de totale eigendomskosten uitmaken: de CO₂-uitstoot per jaar, energie- en luchtverbruik per jaar. Zo zie je in één oogopslag wat de levenscyclus van de grijpers aan kosten met zich meebrengen om een goed afweging te maken.

Vragen of opmerkingen?

Zoals je leest is Festo’s grijpertechnologie niet uit de lucht gegrepen. Ik hoop dat mijn uitleg je meer inzicht in heeft gegeven in de verschillende Festo-grijpers en het gebruik van de selectietool. Uiteraard is iedere pneumatiektoepassing uniek en kent zo zijn uitdagingen om deze optimaal in te richten. Heb je hier vragen over, stel ze gerust onderaan dit artikel of neem contact op met mij of een van mijn collega’s. Wij staan voor je klaar.

Lees ook:

Snel de juiste zuignap en generator met de Festo-vacuümtool
Zo vind je eenvoudig reserveonderdelen voor Festo-producten
Festo’s nieuwe smoorventiel is meer dan een VFOEfje
Solide pneumatiek met de MS Basic-componenten van Festo