Festo’s CMMT servodrives: uiterst precies door slimme verbindingen

Festo bracht onlangs de CMMT-AS en CMMT-ST op de markt. De belofte van deze twee servodrives is een perfecte onderlinge verbindingen tussen pneumatiek, mechanica, elektrotechniek en software. In dit blog leg ik uit wat deze bijzonder maakt en voor welke toepassingen deze te gebruiken zijn.

Slimme servodrives

Een servodrive is een elektrisch aandrijvingssysteem. Het omvat een systeem van sensoren, een encoder, motor en aandrijfas, gecombineerd met elektronische feedback en software. Erg handig, want doordat je precieze elektrische bewegingscontrole hebt over snelheid, beweging en koppel zijn deze uitstekend voor bijvoorbeeld punt-tot-punt bewegingen en interpolatie. Naast de (fysieke) specificaties van de stappenmotor en de encoder (zoals de CMMT-AS en CMMT-ST), is de software in deze high-end onderdelen zeer belangrijk voor de prestaties.

Zowel de CMMT-AS als CMMT-ST encoder ondersteunen meerdere encodertypes en protocollen. Hierdoor zijn ze te combineren met een Programmable Logic Controllers (PLC), motoren en mechanica van andere merken, waardoor je ze eenvoudig kunt integreren in jouw toepassing. Zo zijn ze ideaal toe te passen binnen bijvoorbeeld de handling en assemblage, verpakkings- en elektronica-industrie.

De CMMT-AS encoder

De CMMT-AS is een lage spanning-encoder (230/400VAC) en te gebruiken voor het aansturen van driefasige synchrone servomotoren, zoals de EMMB-AS, EMMT-AS en EMME-AS reeks van Festo. Deze encoder is beschikbaar in zeven vermogensklassen: van 350W tot 6 kW (9 kW en 12 kW zijn in voorbereiding).

Deze compacte encoder beschikt daarnaast over een handig bedieningsscherm, multi-encoder input met een tweede encoder in-/uitgang en een robuuste metalen aansluitplaat voor het betrouwbaar doorverbinden en EMC afscherming.

De CMMT-ST encoder

De CMMT-ST encoder is met 24VDC/48VDC het kleine broertje van de CMMT-AS. Hij positioneert en beweegt tot 300W, is uiterst economisch, dynamisch en precies punt-tot-punt of interpolerend. De encoder is specifiek geschikt voor extra lage spanning en werkt zeer efficiënt bij geringe vermogen: ideaal voor positioneertaken. Qua motoren is de CMMT-ST te combineren met de EMM-ST-reeks van Festo of BLDC-motoren van andere merken.

In tegenstelling tot zijn grote broer heeft de CMMT-ST geen bedingingsscherm, maar wel een handige integratie met de webserver. Hierdoor kun je eenvoudig firmware updaten, diagnostische gegevens uitlezen en parameters downloaden. Ook heeft deze encoder een incrementele en BiSS-C interface en een schroefaansluiting voor de motorkabels.

Eenvoudig te combineren

Wat erg handig is aan beide encoders is dat deze te combineren zijn voor complexe toepassingen waarbij zowel lage als extra lage spanning nodig is. Beide drives zijn namelijk voorzien van een EMC-filter die elektromagnetische interferentie van andere apparaten voorkomt. Hierdoor, en door het compacte ontwerp met efficiënte koeling, kun je beide drives naast elkaar in dezelfde stuurkast plaatsen. Bovendien zijn ze binnen drie minuten in bedrijf te stellen. Dit dankzij de wizard in de gratis beschikbare Festo Automation Suite software.

Starterkits voor de CMMT-ST verkrijgbaar

Festo heeft voor de CMMT-ST twee starterkits gemaakt: een voor de Profinet-veldbus (model CMMT-ST-PN) en een voor EtherCAT (model CMMT-ST-EC). Naast deze encoders vind je in de kit de stappenmotor met encoder EMMS-ST-42, een encoderkabel (1,5 m) en motorkabel (1,5 m).

Vragen?

Heb je vragen over de servodrives, of een ander product van Festo? Stel ze hieronder of neem gerust contact op met 088-0666004. Wij helpen je graag verder.