BSP-draad in de pneumatiek: zo zit het

In pneumatiekkoppelingen vind je diverse schroefdraadtypes. Zo kom je naast de metrische maatvoering soms de Amerikaanse NPT (National pipe thread) of het Britse BSP (British Standard Pipe) tegen. Met name deze Britse variant kan door verschillende draadprofielen voor verwarring zorgen. In dit blog leg ik uit hoe het zit.

Twee variaties BSP

Laat ik beginnen met wat achtergrondinformatie. BSP is een type schroefdraad dat halverwege de negentiende eeuw werd uitgevonden door de Engelse ingenieur Joseph Whitworth. Het werd vooral gebruikt voor het verbinden van pijpen en groeide uit tot de ‘British Standard Pipe’ (vandaar BSP).  

Het schroefdraad, ook wel bekend als Whitworth-draad, bestaat in twee varianten: conisch (BSPT, met T voor “taps”, aangeduid met de letter R), en in zijn parallelle of cilindrische vorm (BSP, de laatste P staat “parallel”, aangeduid met de letter G). Het draadtype van zowel BSPP als BSPT heeft een hoekflank van 55°.

BTST

Een BTST is het standaardontwerp voor de meeste conische schroefdraden ter wereld. De diameter is het breedst bij de schouder van de verbinding en wordt smaller naar de punt toe met een hoek van 1°47’. Dit type heeft ISO 7-1.

In een BSPT-aansluiting hoeven zowel mannelijke als vrouwelijke koppelingen niet taps toe te lopen. Een vrouwelijke fitting kan bijvoorbeeld taps toelopen terwijl de mannelijke fitting recht is. In ieder geval moet je altijd een schroefdraadafdichtingsmiddel gebruiken in BSPT-verbindingen. Dit kan bijvoorbeeld om het draad zelf zoals teflon. Dit teflon kan overigens ook pre-coated zijn zoals bij de Festo-koppelingen.

Schematische weergave van BPST schroefdraad met de conische vorm

BSPP

De meest gangbare koppelingen bij INDI in het assortiment voor de pneumatiek zijn de BSPP ofwel de “G”-koppelingen. Deze kun je beschouwen als het rechte broertje van een BSPT-draad. Voor een BSPP-verbinding heb je een afdichtring nodig, zoals een seal of O-ring. Deze plaats je tussen de schouder van de mannelijke fitting en het openingsoppervlak van de vrouwelijke fitting. Dit type heeft het ISO-nummer 228-1. In het verleden werd voor BSPP ook wel BSPF (fitting) of BSPM (mechanical) gebruikt. 

Schematische weergave van

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze hier onderaan de pagina bij de reacties of neem gerust contact op met 088-0666000. Ik, of een van mijn collega’s helpen je graag verder.

Lees ook:

Wat is een schroefdraadmeter en hoe gebruik ik deze?
Wat is een linkse tap en hoe gebruik je deze?
Hoe gebruik ik een V-Coil-draadreparatieset?