Zo sluit je een ventielblok aan op een powerpack

Bij het aansluiten van een stuurventiel op je powerpack moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo moet je goed bedenken hoe de slangen het beste passen in jouw opstelling. In dit blog laat productspecialist Eerjan zien hoe je dit doet, en hoe je daarmee een hydrauliekcilinder aanstuurt.

Transcript

Hoe een powerpack werkt heb ik in een ander blog laten zien, dat lees je hier. In dit blog laat ik zien hoe je een ventielblok aansluit op een powerpack. Hiermee laat ik zien hoe je een actuator aanstuurt met je powerpack. In dit geval is dat een hydrauliekcilinder.

Cilinder

Benodigdheden

Om het monoblokventiel aan te sluiten hebben we verschillende koppelingen nodig. Daarnaast heb je de cilinder nodig en nog de bijbehorende slangen.

Koppelingen

Aansluiten ventielblok op de powerpack

Als eerste zorg ik ervoor dat de powerpack helemaal afgesloten is. Dus van het stroom af, of dat dat de motor uit staat. Op de powerpack zit een ventielblok. Daar zie je een ‘P’ en een ‘T’ op staan. De ‘P’ staat voor pers, hier komt straks de druk en de olie doorheen. En de ‘T’ staat voor tank, deze is aangesloten op de tank. Op beiden sluit ik de juiste koppeling aan om de slangen zo meteen te bevestigen.

Ventielblok

Op het ventielblok staat ook weer een ‘P’ en een ‘T’. Dit geeft aan waar je de slangen op moet aansluiten. Voor beide zijdes heb je dan twee opties. Bovenop monteren, of aan de zijkant. Afhankelijk van je toepassing en hoeveel ruimte je hebt kan je kiezen om de bovenkant of de zijkant te gebruiken. De aansluitingen die je niet gebruikt moet je afdoppen. Het blok wordt geleverd met rode plastic dopjes. Deze zijn enkel voor het transport om ervoor te zorgen dat er geen vuil in komt. Het afdoppen doe je met speciale dopjes.

Regelventiel

Ik monteer de aansluitingen aan de zijkant en de overige aansluitingen dop ik af.

Aanslutiing ventielblok

Vervolgens kan ik de slangen aansluiten op zowel het stuurventiel als op de powerpack. Let goed op de ‘P’ en de ‘T’ met het aansluiten. Hierna is het eerste gedeelte aangesloten.

Aansluiting eerste gedeelte

Aansluiten regelventiel op de cilinder

Om het regelventiel aan te sluiten op de cilinder moeten we ook weer de juiste koppelingen hebben. Deze monteer ik op zowel het blok als de cilinder.

Aansluiting cilinder

Na het bevestigen van de koppelingen sluit ik de slangen aan. Afhankelijk van de ruimte die je hebt kan je verschillende koppelingen gebruiken. Zo heb ik in dit voorbeeld een aantal haakse koppelingen gebruikt om de slangen wat compacter te houden.

Slangen cilinder

Alles is aangesloten, ik heb ervoor gezorgd dat alle aansluitingen goed en strak bevestigd zijn. Nu kan het regelventiel gebruikt worden.

Slag cilinder regelventiel

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

In deze video gebruik ik de volgende producten:

Ventielblok
Hydrauliek cilinders
Tank voor powerpack

Lees ook:

Uit welke onderdelen bestaat een hydrauliekaggregaat?
Wat zijn de voordelen van een oliekoeler?
Wat is een cartridgeblok voor een powerpack?