Zo pas je een SD5-ventiel eenvoudig aan

De veelzijdigheid van een SD5-ventiel maakt deze geschikt voor uiteenlopende hydraulische toepassingen. Wist je dat je dit ventiel redelijk eenvoudig zelf kunt aanpassen? Zo kun je hem van dubbel- naar enkelwerkend maken of andersom, de stuurhendel terugverend of gearreteerd maken, of een carry over plug aanbrengen voor drukdoorvoer naar een ander ventiel. Onze productspecialist Eerjan laat in drie video’s zien hoe je dit redelijk eenvoudig zelf doet.

Van dubbelwerkend naar enkelwerkend of andersom

Transcriptie

Vandaag laat ik zien hoe je een dubbelwerkend SD5-ventiel ombouwt naar enkelwerkend. Stel je gebruikt in je hydrauliektoepassing een enkelwerkende cilinder, maar je beschikt alleen over een dubbelwerkend SD5-ventiel. Door eenvoudig alleen een andere plunjer te gebruiken, maak je deze enkelwerkend.

Nu laat ik zien hoe je deze monteert. Hiervoor hebben we nodig:

  • 3 Inbussleutels nr. 4 voor de veerkap en de kap over de hendel los te draaien, nr. 5 voor het veerpakket en nr. 8 voor de dop.
  • Een dop om poort B af te doppen.
  • Een plunjer

Demontage en montage van de plunjer

We beginnen met demonteren van de veerkap en dat doen we door deze los te draaien met inbus nr 4. Dan zie je het veerpakket zitten. Dit draai je los met inbussleutel nr. 5. Om de spullen niet kwijt te raken stop je het veerpakket even in de veerkap.Nu draaien we het SD5-ventiel om en demonteren we de hendel. Ook daar zie je twee inbussen. Die draai je ook los met sleutel nr. 4 en vervolgens haal je de hendel met de kap eraf.

Zorg ervoor dat je je schroeven niet kwijtraakt. In de hendel zie je een kogel zitten. Deze kogel valt in het gat van de plunjer. Let er bij de montage op dat deze weer in het gat van de plunjer valt.

De hendel met de kogel valt in het gat va nde plunjer voor het SD5-ventiel.

Vervolgens trekken we de plunjer uit het ventielblok en kunnen we de andere plunjer gaan monteren. In principe doe je dit in de omgekeerde volgorde van de voorgaande stappen.

  1. Duw de nieuwe plunjer in het ventiel.
  2. Pak de hendel en plaats de kogel goed in de plunjer.
  3. Draai de twee inbussen goed vast met sleutel nr. 4 (lijn de inbus uit met het gat).
  4. Draai het veerpakket vast met inbussleutel nr. 5.
  5. Plaats de veerkap eroverheen en draai deze vast met inbus nr. 4.

De poort in je SD5-ventiel afdoppen

Nu hebben we ons SD5-ventiel omgebouwd van dubbelwerkend naar enkelwerkend. Nu moeten we alleen nog poort B afdoppen. Poort B is de poort dit het dichtst bij de hendel staat.

Bij de dop hoort inbussleutel nr. 8. We draaien de rode dop die nu op poort B zit van het ventiel met een steeksleutel. Vervolgens plaatsen we de dop.

Na controle zien we dat de werking goed is: alles is aangesloten en aangedraaid. Zo kun je weer verder in je werk. Op deze manier pas je jouw SD5-ventiel aan van dubbelwerkend naar enkelwerkend of andersom.

Van terugverend naar gearreteerd of andersom

Transcriptie

Ik zal jullie laten zien hoe je de terugverende hendel van het SD5-ventiel gearreteerd maakt. Gearreteerd betekent dat deze automatisch blijft staan.

Aan de achterkant van dit SD5-ventiel zit een veerpakket met daaroverheen een veerdeksel. Deze draaien we los en vervangen we met de arreteringen die je hier op de werkbank ziet liggen.

twee arreteringen voor het SD5-ventiel

We gaan één zijde aanpassen naar eenzijdig gearreteerd (hier bij stopt de hendel wanneer deze in één positie wordt geduwd, maar veert deze terug wanneer je deze de andere kant op duwt). De andere hendel passen we aan naar tweezijdig gearreteerd.

Bij de arreteringen zien we bij het kapje voor dubbelzijdige arretering dat deze geen veertje heeft. Bij de eenzijdige arretering zien we aan één kant een veertje zitten. In de montagepakketten zit alles wat je nodig hebt: de arretering, opvulplaatjes en de kap die eroverheen komt.

De veerkappen verwisselen

Nu draaien we de veerkappen aan de acherzijde los met een inbussleutel. We zien nu het huidige veerpakket dat tweezijdig terugverend is (zowel duwend als trekkend). Deze draaien we ook los met een inbussleutel.

Deze vervangen we met het veerpakket die aan de ene zijde terugverend is en aan de andere zijde gearreteerd. We zien dat er een lengteverschil is tussen het nieuwe veerpakket en dat wij er net uit hebben gehaald. De bijgeleverde opvulschijven zijn er om dit verschil te overbruggen. We plaatsen deze op de veerkap en plaatsen deze over het veerpakket.

Ik plaats hier de hendel even naar voren zodat ik meer ruimte heb om de bouten vast te kunnen draaien met de inbussleutel. De eerste zijde is hiermee aangepast. Dit doen we ook met de tweede zijde waar we een dubbelzijdig gearreteerd veerpakket in plaatsen. Je ziet dat deze geen lengteverschil heeft. Vergeet niet om de ring in het pakket te plaatsen voordat je deze vastdraait op het ventiel.

En op deze manier pas je je SD5-ventiel eenvoudig aan van terugverend naar gearreteerd of andersom.

Van drukloze rondpomp naar drukdoorvoer (carry over)

Tot slot laat ik je zien hoe je van een SD5-ventiel ombouwt van een drukloze rondpomp in de middenstand naar een met drukdoorvoer (carry over). Dat doe je eenvoudig door een carry-overplug te monteren.

Transcriptie

Stel je hebt in je middenstand een rondpomp maar je wilt nog een extra functie toevoegen, dan kan dit met een carry-overventiel. Deze zorgt voor drukdoorvoer naar een extra ventiel achter dit SD5-ventiel.

De carry-overplug heeft een speciale vorm die wat op een verloopnippel lijkt. Een willkeurige verloopnippel heeft echter niet dezelfde functie als deze plug.

De carry-overplug lijkt op een verloopnippel maar is anders

Technisch gezien ziet het er als volgt uit:

Voor de montage pak je je inbussleutel en draait de plug eruit. Daarna plaats je de carry-overplug in het SD5-ventiel. er zit nog een beetje olie in het ventiel, dus deze wordt al mooi gesmeerd. Dan pak je je sleutel 22 en draai je deze vast.

Zo maak je een SD5-ventiel van drukloos naar drukdoorvoer.

Vragen over een SD5-ventiel?

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van een van deze video’s, stel ze gerust onderaan deze pagina of neem contact op. Wij helpen je graag verder bij jouw technische vragen.

*In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:

Stuurventiel 18-18L-AET SD52001
Hendel M8 x 120mm – SD95L01
Plunjer – SD95P3
Arreting – SD95A9
Plug – SD95VAE
Plug – VSR06WD
Inbussleutel 8 voor plug aan de carry over zijde, plug 3/8 – E113972
Inbus 4 veerkap – E113968
Inbussleutel 5 veerpakket – E113969
Sleutel sw22 – E113217