Zo bouw je een PVG-ventiel om voor open en closed center

PVG-ventielen zijn gemaakt voor open center (OC) of een closed center (CC) hydraulisch systeem. Maar wist je dat je deze ook eenvoudig kunt ombouwen? Zo hoef je niet het complete ingangsmoduul te vervangen, maar slechts enkele onderdelen. In dit blog leg ik uit hoe je dat doet.

Een open of gesloten center?

Stel je bedient een PVG niet, wat wil je dat er dan met de olie gebeurt? Een mogelijkheid is om deze drukloos naar de tank te laten gaan, of dat de pomp terugzwenkt en je zo minder energie verbruikt.

Open center gebruik je bij pompen met een vast slagvolume en closed center bij pompen die regelbaar zijn (load sensing).

Zo werkt een open center-systeem

Bij gebruik van een tandwielpomp in combinatie met een PVG, wil je dat bij het niet gebruiken van een functie de olie niet over de hoofdveiligheid gaat, maar op een zo laag mogelijke druk terug circuleert naar de tank. Dit kun je doen door de compensator in het ingangsmoduul te gebruiken als rondpomp.

Zo werkt een closed center-systeem

Gebruik je een pomp met een variabel slagvolume, gecombineerd met een PVG, wil je dat bij het niet gebruiken van een functie de LS-druk wegvalt en het ingangsmoduul dicht staat. Zo zal de pomp namelijk terugzwenken en op standby-druk draaien.

De systemen omzetten

Je kunt een OC-ingangsmoduul ombouwen naar een CC-ingangsmoduul en omgekeerd. De juiste combinatie van opening, smoring en/of plug in het ingangsmoduul bepaalt of je een OC of CC hebt.

Voor het ombouwen is een set beschikbaar. Hoe je deze toepast leg ik nu uit.

De PVG32 van binnen

Schematische weergave van een open center en closed center-systeem.

Open center – plug in 4, 7 open.

Onbediend drukt de pers (P) de drukcompensator (6) open en de olie gaat terug naar de tank.

Als je een functie bedient, zal dit tegendruk geven op de drukcompensator en zal de druk in de P verhogen. De maximale druk wordt begrensd door de veiligheid(1), deze begrenst de maximale LS-druk en dus indirect de druk in P.

Closed center – orifice in 5, plug in 7

Onbediend drukt de pers (P) de drukcompensator (6) niet open omdat de olie via de orifice (5) tegendruk geeft op de drukcompensator. Doordat de druk in de LS-leiding  zo goed als 0 is, zal de pomp terugzwenken en alleen standby-druk leveren.

Als je een functie bedient zal de druk in de LS-leiding hoger worden. De pomp corrigeert dit en de druk in de P verhoogt. De maximale druk wordt begrensd door de pomp en niet door de PVP/PVG.

Ombouwset OC/CC

Er is een ombouwset van Danfoss beschikbaar om het inlaatmoduul van de PVG32 om te bouwen van OC naar CC of omgekeerd. Achter het stopje van de LS-poort, diep weggestopt, zitten de onderdelen die bepalen of het een OC of CC is.

Schematische weergave van de ombouwset voor PVG

PVP-module OC/CC

Mocht je vaker dan één keer van OC naar CC willen ombouwen, dan is het misschien handiger om een speciaal inlaatmodule toe te passen. Deze is met een inbussleutel snel aan te passen naar de juiste configuratie. Ze zijn beschikbaar voor zowel PVE als PVH. Daarnaast kan deze ook worden uitgevoerd met een geïntegreerde LS-boost. Hierbij wordt de uitgaande LS-druk verhoogt met 6 bar om de verliezen op te vangen en voor een snelle reactie te zorgen.

Danfoss codeDraadtypeLS boost 6 barPilot supply
11119094BSPNeeVoor PVE
11093273BSPJaVoor PVE
11131344BSPJaVoor PVH

Kijk voor meer informatie in dit document.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen over hoe je jouw PVG-ventiel ombouwt? Laat onderaan deze pagina een berichtje achter of neem contact op. Wij staan voor je klaar.

Lees ook:

Welke montageset heb ik nodig voor mijn PVG16- of PVG32-ventielblok?
Wanneer gebruik je een load sensing-compensatieventiel?
Danfoss PVE Series 7 vervangt Series 4
PVG128/256 proportional valve