Wat zijn de voordelen van een oliekoeler?

Wanneer de temperatuur van hydrauliekolie stijgt, dan kan dit schadelijk zijn voor je toepassing. De eigenschappen van de olie veranderen, de smering vermindert en afdichtingen slijten. Met een oliekoeler voorkom je deze problemen. Hoe dat zit legt productspecialist Eerjan uit in deze video.

Transcriptie

Een oliekoeler, ook wel een warmtewisselaar genoemd, zorgt ervoor dat de temperatuur van je hydrauliekunit (powerpack) naar beneden gaat. Gaat de temperatuur van je olie omhoog, dan gaat de viscositeit van de olie omlaag. Dit kan vervelende gevolgen hebben. De lagers raken bijvoorbeeld slechter gesmeerd of de rubbers van de afdichtingen beschadigen door de hogere temperatuur.

Oliekoeler of warmtewisselaar

De voordelen van een oliekoeler

Het koelen van je olie voorkomt dus problemen. Kort gezegd heeft het gebruik van een oliekoeler een aantal voordelen:

  • Lagers blijven beter gesmeerd
  • Componenten blijven langer goed
  • Je werkt kostenbesparend, want de onderdelen gaan langer mee

De onderdelen van de oliekoeler

De oliekoeler bestaat uit een aantal onderdelen. Als eerste heb je de radiateur. Deze is verkrijgbaar in verschillende groottes.

Radiateur van de warmtewisselaar
Radiateur

In de radiateur zit een thermostaat. Deze is verkrijgbaar in verschillende ranges qua temperatuur: 45-55, 55-65, maar ook 75-85 graden. Deze thermostaat is ‘normally open’. Dit betekent dat er een signaal naar de ventilator gaat wanneer de temperatuur te hoog is en deze gaat koelen.

Thermostaat op de radiateur
Thermostaat

Aan beide kanten van de radiateur heb je nog een toevoer en een afvoer. In sommige gevallen is er nog een ‘bypass’. De bypass zorgt ervoor dat er bij een te hoge druk (1,5 bar) een klep opengaat en de radiateur niet beschadigd raakt.

Toevoer en afvoer op de radiateur
Toever links, afvoer rechts

Naast de radiateur is er natuurlijk nog de ventilator. Deze zit in een houder waar je de radiateur ook op bevestigt. De ventilator zuigt de lucht door de radiateur waardoor de olie afkoelt.

Ventilator
Ventilator

Aan de achterkant zit de elektromotor die de ventilator aanstuurt. Deze motor is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

Elektromotor

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie onderaan deze pagina, of neem contact met ons op.

Bekijk hier het overzicht van oliekoelers en toebehoren:

Oliekoelers en toebehoren

Lees ook:

Uit welke onderdelen bestaat een hydrauliekaggregaat
Scheurtjes in de hydrauliekslang? Deze processen zorgen voor veroudering
Hoe maak je een meetpunt in je hydraulieksysteem?
Wat is pinprikken van een hydrauliekslang?