Wat is pinprikken van een hydrauliekslang?

Gaten in een hydrauliekslang prikken, het klinkt misschien niet erg logisch, maar soms is het aan te raden. Door gaatjes in de buitenmantel van de slang te maken, kun je de levensduur namelijk verlengen. Hoe dat zit leg ik uit in dit blog.

Laat het gas ontsnappen

Wanneer je in een hydrauliekslang een medium gebruikt dat gas bevat, dan dringt dit gas heel langzaam door de binnenlaag en de mantel naar buiten. Het gas kan echter slecht door de buitenmantel heen komen. De kans is daarbij groot dat het gas zich ophoopt tussen de twee buitenste lagen en dat er blaren en bellen op de buitenkant van de slang ontstaan die de levensduur verkorten. Met ander woorden, blaren ontstaan doordat het medium niet goed te combineren is met de slang.

Hydrauliekslang met daarop de blaren zichtbaar

Door te pinprikken (Eng: pin pricking) zorg je ervoor dat hydrauliekslangen wel dicht zijn voor vloeistoffen, maar poreus voor gassen. Dit doe je door gaatjes, zo groot als een speldenprik, in de buitenmantel van de hydrauliekslang te maken. Alfagomma adviseert voor gastoepassingen en bij een druk van meer dan 10bar de slang te pinprikken.

Pinprikken met apparaten

Pinprikken hoef je gelukkig niet met de hand te doen, hier zijn handige apparaten voor. Zo zijn er machines met wielen die voorzien zijn van naalden, waartussen je de slang plaatst. Deze draait snel rond waardoor de slang eenvoudig aan twee of meerdere zijden geperforeerd wordt. In onze werkplaats kunnen we hydrauliekslangen voor je pinprikken.

Pinprikken met de PR 14 van Uniflex
Close-up van de pin pricking tool PR 10 van Uniflex
Close-up van het pinprikken van een hydrauliekslang

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen over welke hydrauliekslang geschikt is voor welk medium, en of pinprikken voor jouw toepassing aan te raden is? Laat onderaan deze pagina een berichtje achter of neem contact op. Wij staan voor je klaar.

Foto’s: Uniflex

Lees ook:
Scheurtjes in de hydrauliekslang? Deze processen zorgen voor veroudering
Bescherming van hydrauliekslangen
Voorkom drukverlies en bespaar energie met de juiste hydrauliekslang