Wat is een T- of een L-boring bij een driewegkraan?

Het bepalen van de exacte stroomrichting in een T-boring of een L-boring bij een driewegkraan kan lastig zijn. In deze video legt productspecialist Eerjan uit hoe de stroomrichtingen lopen, hoe je wegen afsluit en hoe je een T- of een L-boring aan de buitenkant herkent.

Transcriptie

Vandaag ga ik het hebben over een driewegkraan en kijken we welke boring er in een driewegkraan zit. Als voorbeeld heb ik twee kraantjes meegenomen.

Productspecialist Eerjan houdt een driewegkraan met een L-boring en een driewegkraan met een T-boring vast

De stroomrichting bij een L-boring

Om het verschil te laten zien tussen een T- en een L-Boring, teken ik hier een paar voorbeelden. Bij een L-boring komt je vloeistof, lucht of gas naar binnen en gaat deze één kant op. Dit is in een vorm van een “L”. De andere weg is afgesloten. Hetzelfde kan ook in tegengestelde richting, waarbij de andere weg is afgesloten. Een L-boring gebruikt twee van de drie poorten.

Productspecialist Eerjan legt uit hoe de stroomrichting is bij een driewegkraan met een L-boring

De stroomrichting bij een T-boring

Dan hebben we de driewegkraan met een T-boring. Hierin komt je vloeistof of gas binnen en gaat zowel naar de linker- als de rechterkant. Je vloeistof wordt dus verdeeld. Draai je deze een kwartslag, dan blokkeer je een poort en kan je vloeistof maar naar één kant. Zet je deze naar de andere kant open, dan doet hij dus precies het tegenovergestelde.

Ik probeer op eenvoudige wijze uit te beelden hoe het werkt. Met een L-boring gaat de stroming één kant op, rechts in dit geval. Als je hem draait, gaat hij alleen naar links. Hetzelfde met de T-boring. Je kunt een splitsing maken of hem een slag draaien. Dan gaat hij nog maar één kant op en zijn de andere kanten afgesloten. Wanneer je hem de andere kant op draait, zie je dat hij de andere hoek pakt en de onderkant afsluit.

Productspecialist Eerjan legt uit hoe de stroomrichting is bij een driewegkraan met een T-boring

Hoe herken je de boring aan de buitenkant?

In de praktijk wil je graag weten hoe je een L- en T-boring herkent. Als er een kraan gemonteerd zit, kun je niet zien wat er binnenin zit. In een aantal gevallen wordt er op de hendel een “L” of een “T” gezet. Vaak staat er ook op de driewegkraan een teken. Op deze kraan staan twee streepjes, dat is  een L- boring. Bij de andere zie je drie streepjes staan. Dit is dus een T-boring. Als het niet op de hendel of niet aan de bovenkant weergegeven staat, kun je de soort boring zien als je het hendeltje er afhaalt. Daar staat het dan onder.

Productspecialist Eerjan wijst de twee streepjes op een L-boring aan.
De L-boring heeft twee streepjes (hier links en onder het midden te zien).
Productspecialist Eerjan wijst de driestreepjes op een T-boring aan.
De T-boring heeft drie streepjes (hier boven, links, rechts en onder het midden te zien).

Heb je nog vragen, op- of aanmerkingen? Laat het weten in de comments! Ik hoor graag van je!

*In deze video gebruikt Eerjan de KH3KS8LT (T-boring) en de KH3KS8L (L-boring).

Heb je een vraag naar aanleiding van deze video? Stel hem hieronder. Neem ook gerust contact met ons op wanneer je een andere technische vraag hebt.

Lees ook:
Hoe maak je een meetpunt in je hydraulieksysteem?
Snelheidsregelingen in de hydrauliek