Voorkom schade door te weinig olie

Het zakken van het olieniveau kan een gevolg zijn van een lekkage. Afhankelijk van de kans op en de grootte van de te verwachten schade kun je besluiten om naast visuele controle ook een elektrische schakeling hierin op te nemen. Deze schakeling kan gebruikt worden om een waarschuwingssignaal af te geven door middel van lamp of zoemer of de gehele machine stil te leggen.

Als een hydrauliekunit is uitgevoerd met één of meer plunjerpompen wil je niet dat deze zonder olie komen te staan. Daarom adviseer ik minimaal een elektrische schakeling, zodat het systeem veilig stilgezet kan worden en de oorzaak van te weinig olie gevonden en opgelost kan worden.

Kleine overzichtelijke installaties waarbij de operator altijd in de buurt is, kunnen uitgevoerd worden met een peilglas of olieniveau-oog.

Voor het bewaken van het olieniveau in een hydrauliektank zijn er verschillende mogelijkheden:

Tankvuldop met peilstok

  • TSD met BSP of metrische draad

Je kunt het olieniveau visueel in de gaten houden door middel van een peilglas of olieniveau-oog

  • LVAxSA is een peilglas zonder temperatuurmeter
  • LVAxTA is een peilglas met temperatuurmeter
  • LCPM is een olieniveau-oog met metrisch draad in nylon of aluminium
  • LCP is een olieniveau-oog met BSP-draad in nylon of aluminium

Belangrijk hierbij is dat je tijdens de gehele werkcyclus het olieniveau kan monitoren. Dus kies voor de juiste lengte peilglas of ga voor meerdere peilglazen/-ogen.

Ook zijn er peilglazen waarbij je het olieniveau visueel kunt monitoren en bij minimaal olieniveau maakt deze een elektrische schakeling.

Daarnaast zijn er niveauschakelaars met één of twee vlotterschakelaars, hiermee kun je een minimaal en maximaal olieniveau bewaken.

Het is dus afhankelijk van de situatie welke olieniveaubewaking het meest geschikt is.