Voorkom drukverlies en bespaar energie met de juiste hydrauliekslang

In de praktijk wordt de doorlaat van een hydrauliekslang meestal geschat. Aangezien een dunnere hydrauliekslang goedkoper is, valt daarbij vaak de keuze op een te kleine diameter. U kunt echter veel energie besparen door het leidingwerk niet te klein te kiezen.

Voorbeeld: Een machine moet voorzien worden van een hydrauliekslang van 5 meter waarbij de flow ca. 40 liter is. De weerstand van een 3/8” hydrauliekslang bij 40 liter/min is 1496 millibar bar per meter (afgerond: 1,5 bar). Over een lengte van 10 meter (pers en retour) komt deze weerstand op 15 bar.

berekenen-hydrauliekslang

Bij een 1/2” hydrauliekslang is de weerstand slechts 379 millibar en komt het energieverlies op slechts 250 watt, een verschil van 0,75 kW! Een liter diesel heeft een energie van ca. 14,8 kW. Een inzet van 19 uur is al voldoende om een liter diesel te besparen alleen al door de juiste slang te gebruiken. Daarbij hebben we alleen de slang nog maar berekend, de slangkoppelingen, adapters etc. nemen een zo mogelijk nog grotere portie van het energieverlies voor hun rekening.
Binnen één jaar kunt u dus flink besparen op de energiekosten ondanks het gebruik van duurdere componenten.