Veilig en efficiënt hout kloven: zo doe je dat

Gezellig rond de houtkachel tijdens koude winterdagen of de vuurkorf op zwoele zomeravonden. Velen vinden het stoken van brandhout sfeervol en gezellig. Helemaal wanneer het hout zelf gehakt en gekloofd is. Maar zelf hout kloven, met name bij grote hoeveelheden, is lichamelijk belastend en niet zonder gevaar. In dit blog lees je op welke manieren je hout kunt kloven, wat de voordelen zijn van een hydraulische kloofmachine en geef ik vier houtkloof-tips.

Verschillende manieren om hout te kloven  

Blokken brandhout maken kan op verschillende manieren. Afhankelijk van je ingeschatte houtverbruik en opslagmogelijkheden kun je onder meer kiezen voor kloofbijlen, ketting- of handzagen of (semi)automatische kloofmachines.

In onze webwinkel vind je verschillende kloofbijlen. Wil je de bijl ter hand nemen, dan is het belangrijk dat je een stabiele ondergrond hebt voor je hakblok en voldoende afstand tussen jou en het blad. Een ongeluk zit in een klein hoekje en het risico neemt toe naarmate je langer hout klooft.

Het gebruik van ketting– of handzagen – strikt gezien niet voor kloven maar zagen – is ook inspannend wanneer je grote hoeveelheden brandhout wilt maken. Een optie is naast de bijl of zaag ook een keerhaak te gebruiken voor het eenvoudiger oppakken van het hout. Een zaagbok biedt uitkomst voor het zaagwerk.

Het gemak van een hydraulische houtklover  

Heb je een voorraadschuurtje die tot de nok vol moet, of wil je voor lange tijd achtereen kloven? Dan is het aan te raden om voor kracht, efficiëntie en veiligheid te kiezen en een hydraulische houtklover te nemen. Deze kloofmachines hebben een motoraandrijving (elektromotor of verbrandingsmotor) en worden geleverd met stuurventiel en cilinder. 

Hoe het werkt? Je legt een blok in de machine, met een stuurventiel bedien je de hydraulische cilinder die het hout tegen het mes duwt en splijt. Bij dit type kloofmachines heb je de keuze uit liggende of staande modellen. Let daarbij op de maximale kracht van de kloofmachine: voor een voorraadje hout voor je kachel volstaat 5 ton, voor professioneel gebruik is 30 ton de norm.

Hydraulische houtklovers bij INDI  

Wij verkopen twee houtkloversets met een kracht van 10 ton: met een elektromotor van 1,5 kW of een brandstofmotor van 5,5 kW. Deze zijn voorzien van een dubbelpomp. Pomp 1 heeft een hoog volume en een lage drukkracht. Voor pomp 2 is dit andersom. Boven de 35 bar wordt pomp 1 uitgeschakeld.

In beide sets worden cilinder, ventielen en vier hydrauliekslangen (1 meter inclusief verbindingskoppelingen) meegeleverd. De benodigde hydrauliekolie, bijvoorbeeld de Perlus van Kroon oil, is eenvoudig mee te bestellen. De stuurventielen voor houtklovers zijn ook los verkrijgbaar.  

Houtkloverset 1,5kW compleet met cilinder en ventiel (MPP85F001)

Enkele houtkloof-tips   

  1. Kloof vers hout. Hoe droger hoe lastiger het te kloven is. Kloof het hout daarom zo snel mogelijk nadat je de boom hebt gekapt (wacht hier in ieder geval geen maanden mee). Korte en dunne stukken hout drogen het snelst. Maak daarom het hout pas op klooflengte als je met het kloven begint. Onthoud daarbij dat je het hout op een kortere lengte klooft dan de afmetingen van je brandruimte.
  1. Vergeet de opslag niet. De houtopslag zelf wordt vaak over het hoofd gezien. Het is belangrijk dat het gekloofde hout goed kan drogen. Leg daarom het hout onder een afdak zodat het beschut is tegen de regen, maar niet tegen de wind. Een helemaal afgesloten ruimte zorgt ervoor dat vocht niet weg kan, waardoor het hout kan gaan rotten.  

    Bewaar het hout in de buurt van je stookplek. Op winteravonden is het geen pretje hiervoor buiten lang door de kou te moeten lopen.
  1. Kloof op een goede plek. Zorg bij het kloven zelf altijd voor een stabiele ondergrond. Denk daarnaast ook aan de afstand van de plek waar je klooft tot de opslag. Een kruiwagen is altijd handig om het hout te vervoeren naar de opslag.
  1. Kloof veilig. Veiligheid staat voorop. Neem altijd voldoende afstand en draag beschermende kleding: zowel bij het gebruik van bijlen en zagen als hydraulische klovers. In ons assortiment vind je onder meer kleding, snijbestendige handschoenen, zaaghandschoenen, veiligheidsbrillen en gehoorbescherming.

Vragen of suggesties?  

Ik hoop dat je een beter beeld hebt gekregen van de mogelijkheden voor hout kloven en de tips kunt gebruiken om je eigen brandhout te maken. Heb je vragen over bepaalde producten of tips om zelf een houtklover te bouwen? Laat gerust een reactie achter onder dit blog, of neem contact op. Ik en mijn collega’s helpen je graag verder.