Uit welke onderdelen bestaat een hydrauliekaggregaat?

Welke onderdelen heb je nodig om elektrische energie om te zetten in hydraulische? Om het antwoord te vinden, laat onze productspecialist Eerjan in deze video zien waaruit een hydrauliekaggregaat (powerpack) bestaat.

Vandaag laat ik jullie zien uit welke onderdelen een hydrauliekaggregaat (powerpack) bestaat. Een hydrauliekaggregaat zet elektrische energie om in hydraulische. Hydraulische energie is een combinatie van druk en flow. Voor je toepassing heb je een bepaalde druk en aantal liters nodig om het werk uit te kunnen voeren.

Eerjan met hydrauliekaggregaat

De powerpack van buiten

Om erachter te komen welke onderdelen hiervoor nodig zijn, zal ik dit hydrauliekaggregaat uit elkaar halen. Wat je hier in eerste instantie ziet, is een tank voor de olie voor het systeem. Aan de andere kant zie je de elektromotor met daartussen een manifold. Deze manifold zorgt voor de verbinding tussen de tank, motor en de pomp. De pomp die de olie aanzuigt zie je nu niet, want deze zit in de tank. Hier vertel ik straks meer over.

De powerpack van binnen

Om het aggregaat uit elkaar te halen, gebruik ik sleutel nummer 10. De tank zit goed vast dus het is even wat werk om hem los te krijgen.

Hat hydrauliekaggregaat (powerpack) losdraaien met een nummer 10 sleutel
Het aanzuigfilter op de pomp

Nu de tank los is, zie je hier de pomp zitten met aan het uiteinde het aanzuigfilter. Deze is met het bochtje aan de pomp verbonden. De pomp is aangesloten op de elektromotor met behulp van een koppelbus. De koppelbus zorgt voor een goede uitlijning tussen de twee lagers in de pomp en de twee lagers in de motor. Wanneer je deze lagers rechtstreeks (star) met elkaar zou verbinden, dan belast je een van de lagers zwaarder waardoor deze sneller slijten. Dit voorkom je door een koppelbus te gebruiken. Deze is ook geseald met een O-ring.

Het manifold met de pomp en slang duidelijk zichtbaar
De pomp met de koppelbus

Je ziet hier ook de retour met de slang die ervoor zorgt dat de olie weer de tank in gaat. Deze is aangesloten op de manifold.

De manifold

Op de bovenzijde van de manifold zie je de pers en retour

Op het moment dat je druk op het aggregaat zet, heb je een afnemer nodig om deze weg te leiden. Dit kan bijvoorbeeld een cilinder of hydromotor zijn. Deze druk stuur je door middel van een ventiel die voorzien is van een overdrukbeveiliging. Deze zie je hier aan de zijkant van de manifold zitten en is ingesteld op een bepaalde waarde. Het zwarte kapje dat eroverheen zit is het zegel. Op het moment dat je deze eraf haalt, heb je geen garantie meer op de hydrauliekaggregaat.

Aan de andere kant van de manifold zie je nog een terugslagbeveiliging. Deze zorgt ervoor dat de olie in je systeem niet terug kan lopen. Zoals gezegd zitten er op dit manifold een pers en een retour naar de tank. Hier kun je een slang op aansluiten, of extern, bijvoorbeeld ventielen of andere toepassingen.

De manifold met linksonderd de terugslagklep

Tussenblok voor de manifold

Door een tussenblok op de manifold te monteren kun je bijvoorbeeld ook een cetopventiel aansluiten. Op de basisplaat die ik hier heb, zie je hiervoor twee aansluitingen. Gebruik je er één, dan dien je de andere aansluiting af te doppen.

Ventielblok met B-poorten
Ventielblok met A-poorten en aansluiting voor manometer

Aan de zijkanten van het tussenblok zie je ook A- en B-poorten zitten en een aansluiting voor een manometer. Aan de onderkant vind je de aansluiting voor de retour en de pers.

Dit zijn eigenlijk alle onderdelen van een hydrauliekaggregaat.

Samengestelde powerpacks

Deze powerpack is samengesteld gekocht. Een voordeel hiervan is dat je hier een uitgebreide beschrijving bij krijgt met een schema en een testrapport. Zo weet je zeker dat wat je krijgt goed werkt.

De elektromotor

Aan deze zijde zie je de elektromotor. Dit is een van 230 volt en heeft een aanloop in de bedrijfscondensator. Je kunt deze ook krijgen in een 230-380 volt- 12-24 volt-uitvoering. Deze zijn heel eenvoudig te selecteren in het selectieprogramma. Hiermee zie je eenvoudig welke mogelijkheden je hebt bij het samenstellen van een hydrauliekaggregaat.

Plaat met daarop de technische specificaties van het hydrauliekaggregaat

Vragen of suggesties?

Heb je nog vragen, suggesties of opmerkingen naar aanleiding van deze video? Laat gerust een berichtje achter onderaan deze pagina.

In deze video gebruikt Eerjan de volgende producten:
Pomp voor MPP – 2,0cc D groep1
Tank voor MPP – 8L 1/2″
Elektromotor 1,5kW
Flens voor MPP – 3 boringen revisie
Terugslagklep voor MPP
Veiligheidsventiel voor MPP – 63-200 bar
Zuigfilter voor MPP – Ø60mm 250micron 3/8″
Vulplaat voor MPP 48mm
Voetplaat voor MPP – manifold secties 2
Knie voor zuigfilter 3/8″x77mm

Lees ook:
Wat is een cartridgeblok voor een powerpack?
Cartridgeblokken voor powerpacks monteren
Hoe selecteer ik het juiste CETOP 03-ventiel?